avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatia de proprietari drepturi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatia de proprietari drepturi

asociatia de proprietari a luat decizia sa debranseze un nr de 10 familii de la apa calda de catre administrator impreuna cu un instalator avem restanta la cheltuieli e legal ce au facut ei sau trebuia ordin judecatorescX-(
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:10, 21 August 2010
Asociatia de proprietari ii poate chema in judecata pe restantieri.
Legea 230/2007:
"Art. 50. - (1) Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
(3) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
Art. 51. - (1) Asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
(2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
(3) Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiul prevăzut la alin. (1) şi (2) sunt scutite de taxă de timbru.
Daca in statut sau in acordul de asociere exista asemenea prevedere, da, asociatia poate face deconectarea restantierilor, dar cu instiintarea furnizorului de agent termic.

Daca nu exista aceasta prevedere asociatia nu o poate face decat prin ordin judecatoresc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 August 2010
elga50, moderator
@raduro,
Ati postat aceste intrebari de 2 ori pe forum si pe mesaj privat. Incercati si comentati doar aici ca sa ne intelegem. Iata ce ati intrebat pe celalat topic:
am avut restanta la cheltueli de 2750 prin urmare am fost debransat de la apa calda de catre asociatia de proprietari prin decizia lor fara ordin judecatoresc .am achitat suma integral iar acum la bransare sa aflu ca aceasta a fost facuta fara firma autorizata iar daunele din casa si de afara sa le platesc eu ce ma sfatuiti sa fac ?

Iata ce v-am raspuns acolo si e valabil si aici:
Proprietarul este obligat sa achite cotele de cheltuieli catre asociatie iar asociatia poate lua masuri de penalizare, de actionare in instanta si chiar de debransare de la utilitati, daca exista posibilitatea tehnica. Daca nu se achita factura de energie electrica, de exemplu, furnizorul in a 2-a luna de neplata trece la debransare fara "ordin judecatoresc". La fel daca nu se plateste telefonul si alte utilitati. La reluarea furnizarii, toti percep o taxa de rebransare.
Daca asociatia a cheltuit pentru debransarea si bransarea de la apa a unui proprietar, este normal ca acea cheltuiala sa fie suportata de proprietar. Altfel cine credeti ca ar trebui sa suporte cheltuielile respective?
Totusi, despre ce daune "din casa si de afara" vorbiti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. o întrebare pe buzele multor administratori. există ... Casaaaa Casaaaa Bună ziua. O întrebare pe buzele multor administratori. Există vreun temei legal prin care o asociație de proprietari să poată sista furnizarea de ... (vezi toată discuția)
Instituire privilegiu imobiliar toma necredinciosul toma necredinciosul Nefiind de specialitate, vreau sa stiu ce inseamna ,,Instituire privilegiu imobiliar,,, concret, eventual articol de lege, si: - daca se poate institui acest ... (vezi toată discuția)
Procedura de dare in judecata a restantierilor marlenus71 marlenus71 Buna seara.sunt administrator de putin timp si am preluat printre alti restantieri ,,mai mici`` si 2 proprietari de apartamente cu datorii enorme dupa parerea ... (vezi toată discuția)