avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua. O întrebare pe buzele multor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua. O întrebare pe buzele multor administratori. Există ...

Bună ziua.
O întrebare pe buzele multor administratori.
Există vreun temei legal prin care o asociație de proprietari să poată sista furnizarea de apă rece pentru unul dintre proprietari care au datorii către asociație ?
Dacă da, care ar fi procedura ?
Mulțumesc frumos
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 17:27, 18 Decembrie 2024
Buna ziua

Nu, asociatia nu are acest drept. Numai furnizorii de utilitati pot intrerupe (in anumite conditii) furnizarea utilitatilor.

Asociatiile de proprietari au la dispozitie alte metode legale pentru a recupera banii de la rau platnici.

Din legea 196/2018

Articolul 78
(1) Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăți restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor și să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre restanțe.
(2) Asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare la avizier.
(3) Acțiunea asociației de proprietari este scutită de taxa de timbru, atât în primă instanță, cât și în cazul exercitării de către aceasta a căilor de atac, ordinare sau extraordinare.
(4) Sentința dată în favoarea asociației de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar din condominiu, poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare.

Articolul 80
(1) Asociația de proprietari are ipotecă legală asupra apartamentelor și altor spații proprietăți individuale ale proprietarilor din condominiu, precum și un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari.
(3) Ipoteca imobiliară legală se înscrie în cartea funciară la cererea președintelui asociației de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuție din care rezultă suma datorată cu titlu de restanță, numai după împlinirea termenelor prevăzute la art. 78 alin. (2). Ipoteca imobiliară legală se radiază la cererea președintelui asociației de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanței ori a altui înscris prin care asociația confirmă plata sumei datorate.
(6) Operațiunile de publicitate imobiliară privitoare la ipoteca imobiliară legală și privilegiul general mobiliar prevăzute la alin. (1) și (2) sunt scutite de tarif sau taxă de timbru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pașii ce trebuiesc făcuți de asociația de proprietari, pentru ... Ivan Vintilica Ivan Vintilica Pașii ce trebuiesc făcuți de asociația de proprietari, pentru recuperarea debitului de la un locatar rău platnic, care nu are nici un motiv să aibă ... (vezi toată discuția)
Prprietar decedat adrian_chivu2001 adrian_chivu2001 Buna ziua Doresc sa expun urmatoarea speta: Pe scara avem un apartament al carei proprietara a decdedat in urma cu cativa ani.Propreietara are doua fice una ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! ca nou președinte de asociatie mă confrunt cu o problema ... ReluPR ReluPR Buna ziua!Ca nou președinte de asociatie mă confrunt cu o problema stufoasă (printre altele).O garsonieră vândută prin executor figurează cu plata la zi ... (vezi toată discuția)