avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prprietar decedat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prprietar decedat

Buna ziua
Doresc sa expun urmatoarea speta:
Pe scara avem un apartament al carei proprietara a decdedat in urma cu cativa ani.Propreietara are doua fice una casatorita in alta parte , iar cealalta casatorita la noi pe scara(neavand succesiunea facuta nu a putut face mutatia sotului la acest domiciliu, acesta figurand cu domiciliul la parintii lui) Problema este ca nu au mai platit intretinerea de aproape 5 ani acumuland restante de cca.40.000 lei, desii beneficiaza de toate utilitatile blocului (lift,,apa calda, apa rece,iluminat pe scara) In afara de faptul ca au acumulat aceste datorii sotul ameninta pe oricine prinde in lift (se plimba foarte des cu liftul, deoarece are in intretinere 3 catei pe car-i scoate zilnic de cca.5-6 ori.)Datorita acestor datorii care se acumuleaza atat zilnic cat si lunar asociatia risca sa nu mai poata platii restante catre furnizorii de utilitatii. Va rugam sa ne sfatuiti ce putem face in acesta situatie.
Va multumim
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:46, 14 Mai 2019
Apelati la un avocat si cereti in instanta atribuirea calitatii de mostenitor.
ART. 77 din legea 196/2018
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalitati pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalitatile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile de la termenul scadent pentru plata, fara ca suma penalitatilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afisarii.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere, prevazute la alin. (1), se includ in fondul de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalitatilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti, precum si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune, reabilitarea termica sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere nu pot fi utilizate si in alte scopuri.
ART. 78
(1) Administratorul este obligat sa notifice, in scris, proprietarul care are plati restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor si sa instiinteze presedintele si comitetul executiv al asociatiei de proprietari despre restante.
(2) Asociatia de proprietari, prin presedinte, are dreptul de a actiona in instanta proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afisarea listei, informand membrii asociatiei prin afisare la avizier.
(3) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru, atat in prima instanta, cat si in cazul exercitarii de catre aceasta a cailor de atac, ordinare sau extraordinare.
(4) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar din condominiu, poate fi pusa in executare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile ulterioare.


Angajati un avocat sa va ajute in demers.
Datoriile mai vechii de trei ani se prescriu asa ca...faceti demersurile cat mai repede.
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2019
Ionut.ion, utilizator
Din pacate pana nu dezbat succesiunea nu prea aveti ce face. Dar puteti incerca sa o actionati in instanta pe fiica in calitate mostenitor rezervatar. O sa fie nevoita in instanta sa depuna actele aferente si s-ar putea sa fie nevoita sa faca succesiunea. O sa vi se spuna ca nu este posibil, etc.
Sau...
ART. 80
(1) Asociatia de proprietari are ipoteca legala asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) De asemenea, pentru aceleasi creante, asociatia de proprietari beneficiaza de un privilegiu general mobiliar asupra bunurilor mobile situate in apartamentele si celelalte spatii proprietati individuale amplasate in condominiul respectiv. Privilegiul vizeaza doar bunurile mobile situate in imobilul cu privire la care exista sumele datorate.

(3) Ipoteca imobiliara legala se inscrie in cartea funciara la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta, numai dupa implinirea termenelor prevazute la art. 78 alin. (2). Ipoteca imobiliara legala se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(4) Presedintele asociatiei de proprietari are obligatia radierii ipotecii imobiliare, legale, in termen de cel mult 10 zile de la data la care suma datorata cu titlul de restanta a fost platita de catre proprietar.
(5) Pentru nerespectarea termenului prevazut la alin. (4), presedintele asociatiei de proprietari raspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse proprietarului.
(6) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la ipoteca imobiliara legala si privilegiul general mobiliar prevazute la alin. (1) si (2) sunt scutite de tarif sau taxa
de timbru.
(7) Executorii judecatoresti sunt obligati sa instiinteze in scris, potrivit prevederilor art. 666 din Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile ulterioare, asociatia de proprietari cu privire la termenele de interventie si la posibilitatea interventiei in cursul executarii silite pornite de un creditor impotriva debitorului, proprietar in condominiul in care este constituita respectiva asociatie de proprietari.

Poate se sperie cand vad asta si actioneaza...
Dar tot la avocat ajungeti...
Ultima modificare: Marți, 14 Mai 2019
Ionut.ion, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este adevarat.Asa, nimeni nu ar mai face succesiunea.


Corina89 a scris:

Din pacate pana nu dezbat succesiunea nu prea aveti ce face. Dar puteti incerca sa o actionati in instanta pe fiica in calitate mostenitor rezervatar. O sa fie nevoita in instanta sa depuna actele aferente si s-ar putea sa fie nevoita sa faca succesiunea. O sa vi se spuna ca nu este posibil, etc.

Alte discuții în legătură

Pașii ce trebuiesc făcuți de asociația de proprietari, pentru ... Ivan Vintilica Ivan Vintilica Pașii ce trebuiesc făcuți de asociația de proprietari, pentru recuperarea debitului de la un locatar rău platnic, care nu are nici un motiv să aibă ... (vezi toată discuția)
Inregistrare restante intretinere in cartea funciara ciolpi ciolpi Inregistrare restante intretinere in cartea funciara Scuze, poate s-a discutat mai recent acest subiect dar nu gasesc raspunsuri mai noi de 2017 bazate pe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! ca nou președinte de asociatie mă confrunt cu o problema ... ReluPR ReluPR Buna ziua!Ca nou președinte de asociatie mă confrunt cu o problema stufoasă (printre altele).O garsonieră vândută prin executor figurează cu plata la zi ... (vezi toată discuția)