ma confrunt cu o mica dilema. speta e urmatoarea: clienta mea, societate comerciala, a achitat in baza unei decizii de impunere sume mai mari la stat decat trebuia. in februarie 2009 statul, prin primarie, a recunoscut calculul gresit si incasarea sumelor in plus si a dispus compensarea acestora cu obligatiile fiscale viitoare. pana aici totul frumos doar ca in septembrie clienta mea a intarziat cu plata altor obligatii fiscale si i s-au calculat penalitati de intarziere. sumele de plata fiind mari si penalitatile au fost pe masura. acuma reprezentantul societatii vrea neaparat sa ceara " penalitati" de la primarie pt sumele retinute fara drept. penalitati e evident ca nu are dreptul sa solicite. ma intreb insa daca exista vreo prevedere legala ( eu nu am gasit)care poate obliga statul la plata de dobanzi, cu titlu de reparatie pentru prejudiciul cauzat societatii prin incasarea sumelor respective...ceva de genul...o actualizare cu rata inflatiei este prea mica si nu justifica demersul judiciar.
ma puteti ajuta cumva? stie cineva ceva despre astfel de situatii? eu recunosc ca nu sunt as in materie fiscala...va multumesc
Daca sumele au fost incasate de Primarie au intrat in bugetul local, deci statul nu are nici un amestec, beneficiar a fost localitatea respectiva (comuna, oras, municipiu sau ce o fi fost).
Decizile de impunere se emit in genere pe baza declaratiilor fiscale ale contribuabilului.
A fost eroare de calcul din partea organului fiscal? Sau care a fost motivul calculului gresit?
Daca voia, contribuabilului i se putea restitui suma achitata in plus, nu era obligatorie compensarea.
Nu am vazut pana acum vreo prevedere care sa oblige autoritatile locale la plata de penalitati.
Exista o astfel de prevedere in materie de recuperare TVA daca nu se solutioneaza cererea in termen. Dar pentru autoritatile locale nu stiu sa existe asa ceva.
Nu exista posibilitatea de a solicita dobanzi sau penalitati pentru sumele platite, practic, in avans. Singura problema pe care nu am inteles-o din expunerea dvs. este cum de s-a ajuns la intarziere, din moment ce primaria a pastrat sumele platite in februarie ca avans la plati viitoare. Pana in septembrie deja nu mai era nimic din avans? Pentru ca, daca ar mai fi fost in continuare sume de compensat, intarzierea nu mai este din vina debitoarei, ci din vina Primariei.