Locuiesc intr-un bloc in care multi dintre veciinii mei si-au facut modificari in apartament: la un apartament cu doua camere au demolat WC-ul de serviciu).Cum pot afla, inainte de o eventuala reclamatie, daca acel perete daramat este sau nu cel de rezistenta, daca au sau nu autorizatie?
Pentru modificari facute pe casa scarii (largire spatiu,schimbare usi) este nevoie de autorizatie? Va multumesc!
Mergeti la Proiect Bucuresti si solicitati planurile de situatie sau la administrator .
In privinta autorizatiei, la primaria de sector faceti o adresa in baza Legii 544/2001 si solicitati autorizatia pt apartamentul de interes.
Cand spuneti largire spatiu la ce va referiti ? In principiu este nevoie de autorizatie de construire daca largirea priveste daramarea unui perete. Mai mult, este nevoie de acordul locatarilor /a presedintelui de administratie pt ca avem in dicutie un spatiu comun .
Pentru schimbarea usilor nu este nevoie de AC.
Urmariti detalii in Lg 50/1991 privind autorizarea lucrarilro de construire actualizata , HG 1588/2007 si Lg 230/2007
Puteti formula o adresa in acest sens presedintelui asociatiei de proprietari.
Ori va raspunde punctual solicitarilor ori va pune la dispozitie documentatia ce a stat la baza intabularii imobilului.(documentatia cadastrala care contine si planurile de amplasament pe apartamente)
Ulterior puteti solicita punctul de vedere al unui specialist care sa va raspunda intrebarii daca respectiva portiune constituie parte dintr-un perete de rezistenta.
Pentru modificarile respective este nevoie de autorizatie daca vizeaza structura de rezistenta precum si acordul proprietarilor materializat intr-o hotarare a asociatiei in acest sens.
Pentru schimbarea usilor nu vad de ce ar fi necesara autorizatie, cel mult o hotarare a asociatiei de locatari/proprietari deoarece, probabil, lucrarile sunt finantate din fondul de rulment, deci banii tuturor.
Atat pentru modificarile din interiorul apartamentului, cat si pentru extinderea apartamentului si mutarea usii apartamentului catre exterior este nevoie de autorizatie de constructie luata de la primarie.
Pentru extinderea apartamentului si marirea suprafetei utile a acestuia trebuie in plus acordul comitetului executiv al asociatiei.
In acest caz se face fiecarui apartament modificat un nou cadastru (asta in urma obtinerii autorizatiei de constructie si efectuarea lucrarii), se stabileste noua cota-parte indiviza, dar si recalcularea tuturor cotei-parti indivize pe total scara si deci si a fiecarui apartament din scara, astfel incat suma cotelor-parti indivize sa fie 100%.