avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de studii afecteaza indemnizatia crestere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de studii afecteaza indemnizatia crestere copil?

Buna ziua. As dori sa stiu daca, in perioada concediului de studii,fara plata(1 luna), am ramas insarcinata, imi va fi afectata indemnizatia crestere copil?Am o vechime de 6 ani... Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:54, 6 Mai 2010
Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil este necesar sa inregistrati venituri impozabile in ultimele 12 luni anterioare lunii nasterii.
Ptr luna de concediu de studii, care este fara plata, nu veti inregistra venituri. Deci, s-ar putea sa aveti probleme in primirea indemnizatiei
ce alta solutie as avea? as putea plati cartea de munca in aceasta luna?...
Trebuie sa inregistrati venituri de natura salariala care sa fie supuse impozitarii.

Nu este vorba de a plati contributiile ci de a inregistra venituri supuse impozitarii.
Solutia ar fi sa nu va luati concediu fara plata ci sa luati fie concediu de odihna, fie concediu medical. Astfel veti inreigistra venituri.
1. OUG148/2005 spune:
(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
...

2. Norma de aplicare a OUG 148/2005 spune, si ea:
Art.4 (7) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi numai din perioadele prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, dacă persoana s-a aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
...
l) a beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
...
Art.6 (6) Actele doveditoare privind atestarea situaţiilor prevăzute la art. 4 alin. (7) şi, după caz, nivelul venitului lunar aferent acestor perioade, certificate pentru conformitate de autorităţile competente, sunt următoarele:
...
d) dovada eliberată de angajator ori, după caz, de casa teritorială de asigurări de sănătate, pentru situaţiile prevăzute la lit. c) - g) şi i), l) - n);
...

3. Acum trebuie sa mergeti la Agentia de Prestatii Sociale sau la Primarie (unde depuneti dosarul pentru CCC pana la 2 ani) sa vedeti daca se asimileaza acest concediu fara plata pentru studii cu concediul fara plata pentru perfectionare, in care aveti acordul angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie concediu crestere copil say say Daca o persoana s-a angajat la data de 01.02.2010 si se asteapta sa nasca pe 25.01.2010 va beneficia de indemnizatie de crestere copil? In ce lege este ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la indemnizatia pt cresterea copilului? anany anany Trebuie sa nasc la inceputul lunii septembrie si in ultimele 12 luni am fost in somaj tehnic si am si 8 zile de concediu fara plata,mai pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Spinos! cic, da sau nu? mamistresata mamistresata Sunt angajata a unei institutii universitare. In perioada 1 oct. 2009-31 iulie 2010 am fost in deplasare in strainatate pentru perfectionare profesionala, cu ... (vezi toată discuția)