Am sa incerc sa va prezint, cat mai succint posibil, cazul sotului meu si apoi va voi ruga sa ma ajutati cu raspunsul la cateva intrebari.
In 17 noiembrie 2009, deplasandu-se catre casa cu masina, insotit de mama mea, sotul meu a fost batut de catre un alt participant la trafic pe motivul ca i-a taiat calea. In urma acestui incident sotul meu s-a ales cu o fractura bimaleolara - tibia si peroneu - care a necesitat interventie chirurgicala cu tija metalica si suruburi, gips 2 luni si mers fara sprijin 3 luni. Pana in prezent a beneficiat de 170 zile zile ingrijiri medicale care se vor prelungi deoarece inca merge ajutat de carja. La un an de la operatie va fi din nou operat pentru a se scoate tija si suruburile, deci alte zile de ingrijiri medicale.
Am depus plangerea penala ( sotul meu a reusit sa ia numarul de la masina agresorului cand acesta a fugit de la locul faptei) si dosarul a trecut de faza cercetarii penale. Acum este depus la parchet si a fost repartizat procurorului. Mentionez ca avem si un martor, inafara de mama mea.
As dori sa ma ajutati cu unele lamuriri :
- care sunt etapele urmatoare in acest dosar
- cum pot afla informatii despre cum decurge procedura ( am banuieli ca individul, prin relatii tegiverseaza dosarul )
- nu ar trebui depus un nou certificat medico-legal ( cel initial mentiona 80 zile ingrijiri medicale in cazul evolutiei favorabile ) obtinut pe baza inscrisurilor medicale si chiar a examinarii medicale.
- este cazul sa ne angajam avocat
Ar mai fi de mentionat ca acest individ mai are un proces pe rol tot pentru vatamare corporala, petrecuta anul trecut in aprilie si care abia acum a juns in instanta. Tot atat de mult dureaza si la noi ?
dosarul dvs se pare ca inca este in faza de cercetare la parchet.nu aveti cum sa urgentati lucrurile. evenimentele decurg incet ca asta este procedura, nu ca ar fi interventii ca sa se tergiverseze.
este bine pt dvs daca el este cunoscut cu antecedente si mai ales ca este vorba tot despre aceasta infractiune.
parerea mea este ca ar fi bine sa apelati la un avocat care sa se ocupe serios de cazul d-voastra, dealtfel in procesul penal aveti nevoie de avocat in mod obligatoriu
Revin cu noutati si in acelasi timp cu rugamintea dea ma ajuta cu un sfat.
In luna mai a acestui an instanta de fond s-a pronuntat :
" Solutie: Condamnă pe inculpatul ..... pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă, prev. de art. 182 al. 1 cod penal, în condiţiile art. 13 cod penal raportat la art. 320 ind.1 cod pr. penală, cu aplicarea art. 74 al. 1 lit. c cod penal, art. 76 al. 1 lit. d cod penal la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare. Potrivit art. 81 cod penal dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe o perioadă de 4 ani conform art. 82 cod penal. "
Procuratura a depus recurs iar Curtea de apel a dat urmatoarea solutie :
" Solutie: DECIZIA PENALÃ NR. 1080 În baza art.385/15 pct.2 lit d Cpp. ,admite recursul declarat de recurentul PARCHETUL DE PE LÂNGÃJUDECÃTORIA PIATRA NEAMŢ , împotriva sentinţei penale nr.292/016.05.2011 pronunţată de Judecătoria Piatra Neamţ ,în dosar nr. 4628/279/2010 numai în ce priveşte soluţionarea laturii penale . Casează în parte sentinţa penală recurată numai sub acest aspect Reţine cauza spre rejudecare şi, pe fond: În baza art 182 Alin 1 Cp condamnă inculpatul .... pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă la pedeapsa închisorii de 2 (doi ) ani . Interzice inculpatului drepturile prev de art 64 lit a teza I şi lit b Cp în condiţiile şi pe durata art 71 Cp . Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei recurate. Dispune plata din fondurile MJ a sumei de 200 lei către Baroul Bacău , onorariul apărătorului din oficiu . În baza art.192 alin.3 Cpp, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 13.10.2011 "
Eu ce sa inteleg din decizia curtii de apel - ca inculpatul a fost condamnat la 2 ani cu executare ? Si cu decizia civila cum ramane ?
Care ar trebui sa fie actiunile mele in continuare pentru a putea intra in posisia daunelor materiale si morale ?