Am cumparat de curand un apartament intr-un bloc nou care are centrala de bloc. De cateva zile s-a taiat gazul la centrala pe motiv de restanta a catorva vecini mai mult de 3 luni, lasandu-ne fara apa calda.
Presedintele asociatiei de proprietari spune ca a sunat pe toti restantierii. S-au achitat o parte din bani, nu stiu cat dar nu toti.
Am intrebat cand va fi rebransarea la gaz si presedintele spune ca asteapta sa achite toti, nu mergem pe suma minima pt ca apoi iar nu platesc.
Intentia este sa ii dea in judecata pe cei care nu vor achita.
Intrebarea mea ar fi ce pot sa fac pt a rebransa gazul cat mai repede? Este normal sa asteptam o perioada nedefinita doar pentru ca vor sa dea o lectie restantierilor?
Legislatia asociatiilor de proprietari nu prevede si nu acorda autoritate presedintelui de asociatie de a solutiona astfel de situatii,prin debransarea de la reteaua publica de furnizare gaze.
Nu este legala si constituie abuz ,masura debransarii de la instalatia de utilitati,prin care se restrictioneaza si se ingradeste dreptul de utilizare utilitati ,in special de catre proprietarii buni platnici
faceti o sesizare scrisa catre comitetul executiv in care sa reclamati aceasta actiune a presedintelui, atentionindu-l ca este ilegala actiunea lui, pentru recuperarea datoriilor avind alte instrumente legale la dispozitie, nu privarea bunilor platnici de un serviciu atit de util.
ce face daca unul pleaca din tara mai multe luni si nu lasa pe nimeni sa-i plateasca darile ? lasa proprietarii atitea luni fara apa calda si caldura ???
Va propun si un alt mod de a privi situatia. Presedintele, comitetul, administratorul incearca sa adune banii de la restantieri pentru ca nu s-au achitat facturile de gaz catre furnizor. Avand facturi restante de 3-4 luni, furnizorul a oprit gazul pentru tot blocul pentru ca nu are posibilitatea opririi la fiecare apartament si pentru ca are contract cu asociatia si nu cu fiecare proprietar.
Solutii imediate si apoi de viitor:
- sa se insiste la proprietarii restantieri sa achite restantele
- sa se mearga la furnizor pentru esalonarea restantelor si incheierea unui angajament, deschizand astfel imediat gazul
- sa se actioneze restantierii in instata
- sa se mareasca fondul de rulment pentru ca asociatia sa aiba rezerve
- sa se instaleze conducte si robineti pentru apa calda pe fiecare apartament pentru a se putea opri apa individual, in viitor
- ............
Sumele aferente proprietarilor rau platnici sunt mentionate in lista lunara de plata intreetinere.
Solutia adoptata in cazul mentionat de autorul topicului este netemeinica si situeaza presedintele in afara dispozitiilor in vigoare
Solutie de compromis,legal acceptata, este nu ,restrictionarea dreptului la servicii achitate la zi in cazul proprietarilor buni platnici,ci utilizarea de sume financiare din fondul de rulment al proprietarilor rau platnici