FelixDK a scris:
Pentru recuperarea datoriilor, asociatia de proprietari poate solicita serviciile unei firme de recuperare datorii? Este legal?
Anuntarea numelor datornicilor la avizierul blocului (pentru a-i face intr-un fel sa constientizeze gravitatea situatiei in care au adus asociatia) intra sub incidenta legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal? Este interzisa aceasta actiune?
Da, este legal sa apelati la o firma de recuperare a datoriilor, vorbind de firme autorizate, care au acest obiect de activitate. Acestea au juristi care dupa ce emit scrisori de notificae, somatii... ajung cu restantierul in instanta. Este legal.
La afisier se publica listele de plata lunare, care au numele proprietarului clar scris acolo. Noi am marcat numele restantierului cu rosu pentru a iesi in evidenta, pentru a atrage atentia. Altadata am afisat tabel alaturat numai cu marii restantieri cu explicatii referitoare la perioada de cand nu a mai platit... Am publicat asemenea anunturi, situatii, atentionari si pe internet, pe site-ul asociatie si-au putut fi vazute de toata lumea inclusiv de proprietarul plecat in California sau in Australia.
Legea asociatiilor de proprietari nu interzice asemenea masuri. Si nici alte legi nu cred ca interzice actiuni de acest fel care nu au nici o legatura cu "prelucrarea datelor cu caracter personal", ca doar nu afisam CNP, data nasterii, greutatea, inaltimea, afectiunile proprietarului sau relatiile extraconjugale ale acestuia.