Reprezentarea salariatilor in conflictele de interese
A. In conflictele de interese la nivel de unitate salariatii sunt reprezentati de sindicatele reprezentative, potrivit legii. (articolul 10, alineatul 1 din Legea nr. 168/1999)
Pentru a putea fi reprezentative la nivel de unitate, organizatiile sindicale trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
au statut legal de organizatie sindicala;
numarul de membrii ai sindicatului reprezinta cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii. (articolul 17, alineatul 1, punctul „c” din Legea nr. 130/1996, republicata)
Indeplinirea conditiilor de reprezentativitate a organizatiilor sindicale se constata de catre instantele judecatoresti. (articolul17, alineatul 2 din Legea nr. 130/1996, republicata)
B. La nivelul unitatilor in care nu sunt constituite sindicate reprezentative, in sensul celor aratate mai sus, iar salariatii si-au ales persoanele care sa ii reprezinte in negocieri, aceleasi persoane ii reprezinta si in cazul conflictelor de interese, in masura in care acestea indeplinesc conditiile prevazute la articolul 20, alineatul 2 din Legea nr. 168/1999. (articolul 10, alineatul 2 din Legea nr. 168/1999)
C. In cazul conflictelor de interese la nivel de grup de unitati, de ramura sau la nivel national, salariatii sunt reprezentati de organizatiile sindicale reprezentative care participa la negocierile colective. (articolul 11, alineatul 1, din Legea nr 168/1999)
Conditiile ce trebuie indeplinite de persoana ce ii reprezinta pe salariati, in cazul conflictelor de interese, la nivelul unitatilor (angajatorului) in care nu sunt constituite sindicate reprezentative, sunt urmatoarele:
a implinit virsta de 21 de ani;
este salariat al unitatii sau reprezinta federatia ori confederatia sindicala la care sindicatul ce organizeaza conflictul de interese este afiliat;
nu a fost condamnata pentru savirsirea infractiunilor prevazute la articolul 87 din lege. (articolul 20, alineatul 2 din Legea nr. 168/1999)