Arbitrajul este modalitatea de solutionare a unui litigiu de catre un arbitru.
Este o cale de stingere a unui conflict de interese lasata la latitudinea partilor.
Procedura arbitrajului
Pe intreaga durata a unui conflict de interese partile aflate in conflict pot hotari prin consens ca revendicarile formulate sa fie supuse arbitrajului unei comisii.
Hotaririle pronuntate de comisia de arbitraj sunt obligatorii pentru parti si completeaza contractele colective de munca. (articolul 32 din Legea nr. 168/1999)
Comisia de arbitraj se compune din 3 arbitri desemnati dupa cum urmeaza:
a) un arbitru, de conducerea unitatii;
b) un arbitru, de catre sindicatele reprezentative sau, dupa caz, de catre reprezentantii salariatilor;
c) un arbitru, de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. (articolul 33 din Legea nr. 168/1999)
Lista cuprinzand persoanele care pot fi desemnate arbitri se
stabileste odata pe an, prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale, dintre specialistii in domeniul economic, tehnic, juridic si din alte profesii, cu acordul Consiliului Economic si Social. (articolul 34 din Legea nr. 168/1999)
Comisia de arbitraj isi desfasoara activitatea de solutionare a conflictului de interese la sediul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale sau, dupa caz, la sediul directiei generale de munca si protectie sociala. (articolul 35 din Legea nr. 168/1999)
Dupa stabilirea comisiei de arbitraj partile sunt obligate sa depuna la aceasta intreaga documentatie privind revendicarile formulate si sustinerea acestora. (articolul 37 din Legea nr. 168/1999)
In termen de 3 zile de la primirea documentatiei prevazute la articolul 37 comisia de arbitraj are obligatia sa convoace partile si sa dezbata impreuna cu acestea conflictul de interese, pe baza dispozitiilor legale si a prevederilor contractelor colective de munca aplicabile.
Comisia de arbitraj se pronunta in termen de 5 zile de la data incheierii dezbaterilor printr-o hotarire irevocabila.
Hotararea motivata se comunica partilor in termen de 24 de ore de la pronuntare. Sub sanctiunea nulitatii, hotararea trebuie insotita de dovezile de convocare a partilor.
Hotararea comisiei de arbitraj face parte din contractul colectiv de munca. Incepand cu data pronuntarii hotararii de catre comisia de arbitraj conflictul de interese inceteaza. (articolul 38 din Legea nr. 168/1999)