avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Arbitrajul conflictelor de interese
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Arbitrajul conflictelor de interese

Arbitrajul conflictelor de interese

Notiunea de arbitraj


Arbitrajul este modalitatea de solutionare a unui litigiu de catre un arbitru.
Este o cale de stingere a unui conflict de interese lasata la latitudinea partilor.


Procedura arbitrajului

Pe intreaga durata a unui conflict de interese partile aflate in conflict pot hotari prin consens ca revendicarile formulate sa fie supuse arbitrajului unei comisii.
Hotaririle pronuntate de comisia de arbitraj sunt obligatorii pentru parti si completeaza contractele colective de munca. (articolul 32 din Legea nr. 168/1999)
Comisia de arbitraj se compune din 3 arbitri desemnati dupa cum urmeaza:

a) un arbitru, de conducerea unitatii;

b) un arbitru, de catre sindicatele reprezentative sau, dupa caz, de catre reprezentantii salariatilor;

c) un arbitru, de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. (articolul 33 din Legea nr. 168/1999)

Lista cuprinzand persoanele care pot fi desemnate arbitri se
stabileste odata pe an, prin ordin al ministrului muncii si protectiei sociale, dintre specialistii in domeniul economic, tehnic, juridic si din alte profesii, cu acordul Consiliului Economic si Social. (articolul 34 din Legea nr. 168/1999)
Comisia de arbitraj isi desfasoara activitatea de solutionare a conflictului de interese la sediul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale sau, dupa caz, la sediul directiei generale de munca si protectie sociala. (articolul 35 din Legea nr. 168/1999)
Dupa stabilirea comisiei de arbitraj partile sunt obligate sa depuna la aceasta intreaga documentatie privind revendicarile formulate si sustinerea acestora. (articolul 37 din Legea nr. 168/1999)
In termen de 3 zile de la primirea documentatiei prevazute la articolul 37 comisia de arbitraj are obligatia sa convoace partile si sa dezbata impreuna cu acestea conflictul de interese, pe baza dispozitiilor legale si a prevederilor contractelor colective de munca aplicabile.
Comisia de arbitraj se pronunta in termen de 5 zile de la data incheierii dezbaterilor printr-o hotarire irevocabila.
Hotararea motivata se comunica partilor in termen de 24 de ore de la pronuntare. Sub sanctiunea nulitatii, hotararea trebuie insotita de dovezile de convocare a partilor.
Hotararea comisiei de arbitraj face parte din contractul colectiv de munca. Incepand cu data pronuntarii hotararii de catre comisia de arbitraj conflictul de interese inceteaza. (articolul 38 din Legea nr. 168/1999)
Cel mai recent răspuns: doar_lara , utilizator 13:09, 19 Martie 2007
frate cred ca ai gresit sectiunea trebuia sa postezi pe "articole":))
~ Conținut șters la cerere ~
auzi mike250, totusi, ce urmaresti ?
ca-i cam greu pt. mine sa te inteleg !
lumineaza-ma!:D
~ Conținut șters la cerere ~
Hai..... nu fiti rai....
Nu usureaza munca - cand ne-o intreba ceva de muncii, il trimitem la doctrina:D

Alte discuții în legătură

Concilierea conflictelor de interese mike250 mike250 Concilierea conflictelor de interese Notiunea de conciliere A concilia inseamna a pune de acord, a impaca, a inlatura divergentele, contradictiile ... (vezi toată discuția)
Medierea conflictelor de interese mike250 mike250 Medierea conflictelor de interese Notiunea de mediere A media inseamna a mijloci o intelegere intre doua sau mai multe parti adverse. Juridic, ... (vezi toată discuția)
Conflictul de interese mike250 mike250 Conflictul de interese Notiunea de conflict de interese Conflictele de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negecierii ... (vezi toată discuția)