avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor social - familie monoparentala
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor social - familie monoparentala

Buna seara. am si eu o intrebare. am 442 ani nu am nici un venit nu am servici am o fetita de 2 ani si 2 luni in intretinere .nu am gasit de munca motivatia fiind ca am varsta de 42 ani traiesc momentan din alocatia fetei de 45 ron. pana acum m-am descurcat cu 200 ron bani obtinuti din alocatia fetei data de stat. ultimul loc de munca care l-am avut in functia de bucatar nu mi-au acordat nici un sprijin nestiind nici legile asa ca firma mi-a incetat activitatea cu art 55 cu acordul partilor.asa e omul care nu cunoaste legile tatal fetei este plecat nu mai stiu nimic de el eu am fost in concubinaj pot obtine ajutor social? unde trebuie sa ma interesez? nu cunosc nu stiu si nimeni nu ma indruma.am facut o intrebare primarului din comuna de unde am domiciliul si mi-a zis ca nu se poate va multumesc din suflet pentru raspuns .noroc ca mai sunt oameni care ma ajuta sa imi scriu si eu oful pe forum o seara buna
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 22:53, 7 Iulie 2010
legea nr.416/2001
"ART. 4*)
(1) Nivelul lunar al venitului minim garantat este de:
a) 125 lei pentru persoana singură;
b) 225 lei pentru familiile formate din 2 persoane;
c) 313 lei pentru familiile formate din 3 persoane;
d) 390 lei pentru familiile formate din 4 persoane;
e) 462 lei pentru familiile formate din 5 persoane;
f) câte 31 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie, în condiţiile prezentei legi.
(2) Nivelurile venitului minim garantat prevăzute la alin. (1) se indexează anual prin hotărâre a Guvernului, în raport cu evoluţia preţurilor de consum.
ART. 5
(1) Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelurile prevăzute la art. 4 şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
(2) Dacă din calcul rezultă un ajutor social mai mic de 10 lei, se acordă 10 lei.
ART. 8
(1) La stabilirea venitului net lunar al familiei şi, după caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent şi alte creanţe legale, cu excepţia burselor de studiu şi a burselor sociale, precum şi a sprijinului financiar prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 1.488/2004 privind aprobarea criteriilor şi a cuantumului sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială "Bani de liceu", cu modificările şi completările ulterioare.
(2) În cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate numai categoriile de bunuri cuprinse în lista bunurilor considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale, aceasta beneficiază de ajutor social, luându-se în calcul veniturile prevăzute la alin. (1).
(3) În cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în lista bunurilor care nu sunt considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale, aceasta nu beneficiază de ajutor social.
(4) În cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate bunuri ce depăşesc cantitativ bunurile cuprinse în lista prevăzută la alin. (2), la stabilirea venitului net lunar al familiei sau persoanei singure se iau în considerare veniturile potenţiale provenite din valorificarea bunurilor respective, stabilite potrivit unor limite minime şi maxime, aprobate la nivel naţional.
(5) Listele prevăzute la alin. (2) şi (3), precum şi limitele prevăzute la alin. (4) se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi.
" ( lista cu bunurile de stricta necesitate, o gasiti in hg 1010/2006)
" ART. 9
(1) Ajutorul social, în condiţiile prezentei legi, se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, însoţite de actele doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile membrilor acesteia.
(2) Existenţa oricăror alte venituri decât cele care pot fi dovedite cu acte se menţionează în declaraţia pe propria răspundere a persoanei care solicită ajutorul social.
(3) Cererea şi declaraţia pe propria răspundere, prevăzute la alin. (1), se semnează şi se înaintează de către reprezentantul familiei.
(4) Reprezentantul familiei poate fi, după caz, unul dintre membrii familiei care are capacitate deplină de exerciţiu ori, în cazurile prevăzute de lege, tutorele sau curatorul persoanei îndreptăţite.
(5) În situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (2), reprezentantul familiei este persoana care asigură creşterea şi îngrijirea copiilor, dacă aceasta are capacitate deplină de exerciţiu sau, după caz, reprezentantul legal al acesteia.
(6) Titularul ajutorului social este reprezentantul familiei, iar beneficiarul ajutorului social este familia.
ART. 10
(1) Cererea de acordare a ajutorului social şi declaraţia pe propria răspundere se înregistrează la primarul localităţii în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa titularul.
ART. 11
(1) Cererea de acordare a ajutorului social se soluţionează în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării.
(2) În vederea verificării îndeplinirii de către solicitant a condiţiilor de acordare a ajutorului social, primarul dispune în mod obligatoriu efectuarea anchetei sociale, în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.
(3) Ancheta socială se efectuează de personalul serviciului public de asistenţă socială din subordinea consiliului local sau, după caz, de persoanele cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale din aparatul propriu de specialitate al primarului.
(4) Ancheta socială se întocmeşte potrivit modelului aprobat prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi şi constituie probă legală pentru instanţele judecătoreşti, în legătură cu deschiderea dreptului sau respingerea cererii.
(5) Răspunderea asupra conţinutului anchetei sociale revine şi persoanelor care au efectuat şi au semnat ancheta socială.
(6) În cazul în care solicitantul refuză să furnizeze informaţiile necesare pentru întocmirea anchetei sociale, se consideră că familia acestuia nu îndeplineşte condiţiile de acordare a ajutorului social."
Daca ne luam dupa situatia expusa de dvs., va incadrati. Nu stiu insa, ce bunuri aveti in proprietate( daca nu sunt si altele decat cele cuprinse in lista bunurilor considerate de stricta necesitate) :)
Ca intotdeauna, colegul @mihaicalinescu ne ajuta cu o bogata referinta juridica=D> Eu o sa incerc sa va descriu traseul de urmat:
- mergeti la serviciul de asistenta sociala al primariei in a carei raza domiciliati si depuneti cerere tip pentru acordarea venitului minim garantat, in baza legii 416/2001 (in functie de venituri, si eu cred ca va incadrati; depinde ce bunuri se va constata ca detineti, cu ocazia efectuarii anchetei sociale)...oricum primarul va trebui sa emita o dispozitie de acordare sau neacordare a ajutorului solicitat. Daca va incadrati, veti fi scutita de prestarea activitatii in folosul comunitatii pana la implinirea varstei de 7 ani de catre copil;
- la acelasi serviciu de asistenta sociala depuneti si cererea pentru acordarea alocatiei de sustinere pentru familia monoparentala (cuantumul venitului minim prevazut de lege pe membru de familie este in anul 2010 de 466 Ron, iar alocatia pentru un copil este de 70 RON).
- daca vi se aproba cererea pentru alocatia de sustinere pentru familia monoparentala si cea de ajutor social, iar dvs. nu aveti alte venituri decat alocatia actuala de 45 RON a fetitei, veti primi urmatoarele sume: 45 RON alocatie de stat, 70 RON alocatie de sustinere pentru familia monoparentala, si 110 RON ajutor social (din 220 RON cat este cuantumul pentru 2 persoane, se scad cele doua alocatii).
Succes!
Buna ziua!
Sotul meu a decedat si am ramas cu 2 copii,unul de 7 luni si unul de 2 ani.Primesc indemnizatia de 600 lei,alocatia lor de 242 lei si urmeaza o pensie de urmas de 400 lei. Mai primesc ajutor si alocatie pentru familia monoparentala? Si daca da,care este valoarea acestora. Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2010
ContSters52476, utilizator
da, veti primi alocatie de sustinere pentru familia monoparentala, intrucat nu realizati venit de peste 470 lei/persoana. cuantumul alocatiei este de 80 lei/lunar.
mergeti la primaria de la locul de domiciliu , cu actele de identitate, certif. de deces, cert de nastere ale copiilor si livretul de familie. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie monoparentala barbie_86 barbie_86 am divortat de curand,nu am loc de munca...deci nu am nici un venit,fostulk sot refuza sa imi dea pensia alimentara pe motiv ca nu are baniX-(....sunt ... (vezi toată discuția)
Drepturi sociale: calculul ajutorului social pentru o mama cu 7 copiii CodrinaSilvia CodrinaSilvia As dori sa stiu cum se calculeaza ajutorul social, alocatia pentru copii si alocatia suplimentara pentru familie monoparentala pentru o mama singura cu 7 copii ... (vezi toată discuția)
Ajutor social catatohanean catatohanean Buna ziua.Pot beneficia de ajutor social dupa incheierea perioadei de somaj a ambilor soti,care au in intretinere doi copii minori? In ce consta acest ajutor? (vezi toată discuția)