avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drepturi sociale: Calculul ajutorului social pentru o ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drepturi sociale: Calculul ajutorului social pentru o mama cu 7 copiii

As dori sa stiu cum se calculeaza ajutorul social, alocatia pentru copii si alocatia suplimentara pentru familie monoparentala pentru o mama singura cu 7 copii dintre care 2 sunt sub 2 ani, unul are 4 ani si merge la gradinita alti 3 sunt de virste scolare si merg la scoala iar cel mai mare are 17 ani si nu mai merge la scoala.
Mama nu are nici un venit , nu are nimic in proprietatea ei, locuieste intr-o camera din casa fratelui ei, si cred ca ar beneficia si de ajutor de incalzire pe care primariile il ofera familiilor nevoiase.
Va rog sa precizati toate drepturile banesti pentru care se califica o astfel de familie si modul de calculare avand in vedre ultimele normative legislative in vigoare cit si recenta majorare a alocatiilor pentru copii.
(In prezent ea primeste un ajutor social cumulat cu alocatiile copiilor ceea ce nu cred ca este corect), nu are posibilitatea sa intrebe un avocat sau o alta peroana specializata in domeniu iar lucratorul social de la primaria comunei de domiciliu refuza in mod constanta sa primeaasca cererile pentru drepturile care i se cuvin si nici nu o informeaza cu privire la acordarea lor.
Fiind o persoana nevoiasa nu are acces nici la internet de aceea va scriu in numele ei. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 21:41, 30 Octombrie 2015
Pentru o familie compusa din 8 persoane (mama si cei 7 copii) venitul minim garantat este cel stabilit pentru familiile formate din 5 persoane, 1.054 x ISR (500 lei) = 527 lei, pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5 persoane, ajutorul social se mareste cu 0.073 x ISR (500 lei), adica inca 36.5 X 3 = 110 lei, total 637 lei.
Cuantumul ajutorului social se stabileste ca diferenta intre nivelurile mentionate mai sus si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Vezi legea 416/2001, actualizata si aici [ link extern ]

Veniturile lunare de care beneficiaza respectiva familie sunt: 2 alocatii a 600 lei pe luna pentru cei doi copii sub 2 ani si 4 alocatii a 84 lei fiecare pentru copiii care merg la scoala si gradinita, adica inca 336 lei, total venituri lunare per familie 1536 lei, venit pe membru de familie 192 lei.

Din start, ajutor social nu primeste la acest nivel al veniturilor lunare. In ceea ce priveste alocatia de sustinere pentru familia monoparentala, familia respectiva are dreptul sa primeasca lunar inca 90 de lei, dat fiind faptul ca venitul pe membru de familie este mai mic de 0.4 X ISR (500 lei), adica 200 lei ( vezi legea 277/2010 actualizata). Avem deci un total venituri realizate exclusiv din alocatii de 1626 lei.
Va multumesc mult! Foarte interesant raspunsul dvoastra si surprinzator!

Mai intii nu stiam ca alocatia copiilor pina in 2 ani este de 600 de lei (eu stiam de 200 lei!) si apoi nu mi se pare corect ca alocatia copiilor sa fie considerata venit pe familie astfel incit o familia ca aceasta sa ajunga sa nu mai primeasca ajutor social tocmai pentru ca are.... prea multi copii.
Dna Ministru al muncii a precizat asta vara (in iulie 2015 dupa majorarea alocatiei ) ca "vom decupla alocatia de stat pentru copii de ajutorul social"

Puteti preciza actul normativ care cuprinde afirmatia dnei Ministru?
Va multumesc,
Uuppps... mea culpa, m-am gandit la mamele cu stagiu minim de cotizare care primesc cei 600 lei de copil in primii 2 ani, intr-adevar, avem doar alocatiile de 200 lei pentru copiii mici, insa toate alocatiile se iau in calcul la stabilirea veniturilor, atat pentru ajutorul social cat si pentru alocatia monoparentala. Sa refacem calculul: 2 alocatii a 200 lei si 4 alocatii a 84 lei lunar, avem un venit per familie de 736 lei, mai mare decat cei 637 lei de care poate beneficia maxim, ca ajutor social, o familie formata din 8 persoane, deci ajutor social tot nu primeste.
In ceea ce priveste alocatia pentru familia monoparentala, familia respectiva are dreptul sa primeasca lunar inca 90 de lei, dat fiind faptul ca venitul pe membru de familie este mai mic de 0.4 X ISR (500 lei), adica 200 lei ( vezi legea 277/2010 actualizata). Total venituri per familie: 2 alocatii a 200 lei, 4 alocatii a 84 lei si o alocatie monoparentala a 90 lei, adica 826 lei.
Legea 416/2001 prevede la art. 8 care sunt veniturile care se iau in calcul la stabilirea ajutorului social si care nu:

ART. 8
(1) La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure se iau
în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară
depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, indemnizatii, alocatii şi ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suportă, obligatii legale de întretinere şi alte creante legale, cu exceptia alocatiei pentru sustinerea familiei prevăzute de Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicată, cu modificările ulterioare, a bugetului personal complementar prevăzut de Legea nr. 448/2006 privind protectia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a ajutoarelor de stat acordate în baza Ordonantei Guvernului nr. 14/2010 privind măsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli, începând cu anul 2010, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 74/2010, cu completările ulterioare, a burselor de studiu şi a burselor sociale, a sprijinului financiar prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 1.488/2004 privind aprobarea criteriilor şi a cuantumului sprijinului financiar ce se acordă elevilor în cadrul Programului national de protectie socială «Bani de liceu», cu modificările şi completările ulterioare, precum şi veniturile obtinute din activitătile cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri în conditiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităti cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, cu modificările şi completările ulterioare.


Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2015
Kyandra, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pentru a beneficia de venit minim garantat sau alocatie sustinere familie Mira_A Mira_A care este venitul net pe mebru de familie pentru a putea de neficia de venit minim garantat sau alocatie de sustinere familie? va multumesc! (vezi toată discuția)
Alocatie complementara stefaniaalina75 stefaniaalina75 Care este suma pe membru de familie pentru alocatia complementara? (vezi toată discuția)
Alocatia copiilor Cecilia3 Cecilia3 Unde se depune cererea pentru acordarea alocatiei pentru copil atunci cand s-au schimbat conditiile de acordare ( in speta venitul lunar realizat de parinte in ... (vezi toată discuția)