avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare copil minor catre tata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare copil minor catre tata

Buna ziua.

Sunt casatorit de anul trecut, data 10.10.2010. Impreuna cu sotia mea, avem o fetita in varsta de 3 ani, pe care am conceput-o dinaintea casatoriei.(fetita imi poarta numele)
Problema este urmatoarea: In data de 26.04.2010 m-am certat cu sotia mea, si a plecat la mama ei. Dupa cateva ore s-a intors cu un echipaj de politie si cu mama ei, si a cerut sa-i dau copilul ca sa plece. I-am spus de fata cu politia ca nu ii dau copilul sa plece, dar daca doreste, ea poate intra in casa sa-l vada. Am specificat verbal de fata cu politia si mama ei, ca nu o alung de acasa, deci poate sta linistita cu noi, cu conditia sa nu plece cu copilul. A spus ca o conduce pe mama ei acasa si se va intoarce.
S-a intors a 2-a zi, impreuna cu o prietena a ei, care este si nasa copilului. Impreuna cu sotia, copilul si acea prietena, am facut o plimbare prin parc. Dupa ce ne-am intors acasa, sotia mea a spus ca nu mai are tigari. A spus ca pleaca dupa tigari. A luat-o cu ea pe fiica noastra. Dupa 30 minute am constatat ca nu se mai intoarce, si am sunat-o. Surprizxa, avea telefonul inchis. Totul a fost pus la cale impruna de sotia mea si nasa fiicei. Bas mai mult, in timpul cat a plecat dupa tigari, nasa fiicei a ramas cu mine, probabil ca sa imi adoarma banuielile si sa am incredere. Dupa cateva zile, in data de 30.04.2010 am mers la politia si am depus o reclamatie de disparitie, abandon de familie si parasire de domiciliu.
Ieri dimineata, in 07.05.2010 de la ora 4 noaptea pana la 6 dimineata m-am postat in fata portii bunicii ei si am asteptat. La un moment dat a iesit din casa sotia mea, insotita de un tip. Dupa niste discutii, acel tip a sarit la bataie. Urmarea este ca i-am cam ciufulit pe amandoi. Sotia mea a spus ca refuza sa ma lase sa-mi vad fiica.
MENTIUNI:
-anul trecut, in aprilie 2009, sotia mea era in vizita la bunica ei, impreuna cu fiica mea. La un moment dat a spus ca merge sa bea un suc, si nu s-a mai intors. Mama ei a dat-o disparuta la politie. La fel si eu, desi nu eram inca casatoriti. Dupa 2 saptamani, prietena mea(sotia, nu eram inca casatoriti) s-a intors acasa, si a spus ca a fost in Italia cu amantul ei.
-in trecut m-a inselat cu varul meu
-am mai fost inselat o data (a fost impreuna cu un amant in apartamentul verisoarei ei)
Stiu, sunt un prost, dupa toate acestea m-am insurat cu ea.

Acum doresc sa intentez proces si sa cer incredintarea fiicei noastre.
Doresc niste sfaturi:
-inainte de toate, sa cer ordonanta presedintiala de incredintare a fiicei mele ?
-sa cer in instanta incredintarea fiicei mele, sau tutela? Care e termenul corect?
-in cazul de fata, pentru faptul ca a spus ca pleaca dupa tigari, si de fapt a fugit, o pot acuza de ceva anume? O incadrare juridica anume?
-daca ma deplasez la domiciliul bunicii ei, si constat ca e acolo, dar ca nu ma lasa sa-mi vizitez fiica, pot sa anunt politia, iar in cazul acesta, politia poate face o constatare in care sa scrie ca nu sunt lasat sa-mi vad fiica?
-avand in vedere ca in continuare nu mi-am vazut fiica de la disparitia ei, mai pot face o reclamatie sau ceva? Desi teoretic fiica mea este cu mama ei, pentru mine este disparuta, nu am vazut-o, nu stiu in ce stare este, etc, deci practic e disparuta pentru mine. Unde si cui pot inainta o noua reclamatie cum ca doresc sa aflu daca fiica mea este intreaga?
-inainte sa inaintez ordonanta presedintiala sau incredintare copil, sa astept raspunsul politiei privind disparitia sotiei si fiicei mele? Sau voi dpune ulterior la dosar raspunsul politiei?(in cazul ordonantei presedintiala am vazut ca totul se poate rezolva/termina intr-o saptamana, deci raspunsul politiei ar putea veni prea tarziu)
-care credeti ca sunt pasii pe care trebui sa-i urmez? Nu ma sfatuiti sa-mi iau avocat fiindca nu-mi permit, dar asta nu inseamna ca nu as avea destule mijloace ca sa imi cresc fiica.
-care ar fi sansele de castig daca dovedesc clar(cu martori) ca m-a inselat de cateva ori, sa zicem de 5 ori, chiar daca m-a inselat si inainte de casatorie. Conteaza chestiile astea pentru moralitatea mamei? I se poate incredinta copilul unei mame cu o astfel de moralitate?
-daca pe acest forum exista un avocat din Cluj, il/o rog frumos sa-mi dea un mail la newbie.style@yahoo.com in care sa-mi lase niste date pentru contact

Va multumesc! Cu consideratie, Mircea C.
Cel mai recent răspuns: mary120 , utilizator 16:37, 14 Septembrie 2010
Domnul r.gabi si d-na @AVLIL v-au sfatuit in privinta a ceea ce aveti de facut.
Asadar,pueti incepe prin a introduce cererea de divort,solicitand o data cu desfacera casatoriei si incredintarea minorei.
Succes!:)
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
luiza2008, utilizator
@ Dna. Avlil : nu inteleg urmatorul citat "Din pacate, plangerea aia la politie ati facut-o si degeaba, si impotriva dv. Nu vad de ce anume ati facut-o si cine v-a sfatuit. "
De asemenea nu inteleg de ce daca reclam la politie disparitia sotiei si fiicei mele, o fac impotriva mea. Avand in vedere ca anul trecut sotia mea a plecat in Italia fara sa anunte pe nimeni(nici macar pe mama ei fiindca nu eram casatoriti), nu e normal ca orice sot/tata sa anunte la politie disparitia sotiei si fiicei ? Teoretic ar fi trebuit sa raman pasiv fara sa anunt politia?

Despre partea cu "nu va putem spune mai nimic, pentru ca va axati pe supararea creata de mama si nu pe motivele pentru care e mai bine sa va fie incredintata minora" pot sa spun ca am destule argumente sa ma descurc, aici cer sfatul doar cum sa o "ponegresc" pe sotia mea, si jur ca nu o fac de ciuda sau alte motive, ci pentru a evidentia caracterul si moralitatea ei(m-a inselat cu varul meu, alta data am stat la masa cu amantul ei fara sa stii acest lucru, a fugit in Italia fara sa anunte pe nimeni si a fost data disparuta de catre mama ei, etc). Despre mine nu-mi fac griji, nu am batut-o, nu am fost violent, nu am inselat-o, etc, si nu poate aduce nici o dovada de rea credinta din partea mea.

Inteleg ca forumul e pentru informatii generale, insa incerc sa trag cat mai multe foloase din aceste informatii. Nu doresc sa coordonati un dosar pe forum, ci doar sa ma sfatuiti, bineinteles daca aveti chef si timp. Multumesc

p.s. cand vad atatea cazuri in care copilul este incredintat mamei desi aceasta are o moralitate indoielnica, de fapt negativa fara doar si poate, imi vine sa renunt la incredintare. Imi trec ganduri prin cap sa o las la mama ei, iar mai apoi cand va creste, sa incerc sa o indrum eu pe calea cea buna, atat prin motivatii cat si psihic, si sa incerc sa o castig de partea mea. Singura mea teama este aceea ca i se va afecta personalitatea si caracterul, si v-a ajunge ca mama ei, iar sfaturile mele vor fi degeaba. :((
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
c_mircea, utilizator
Dupa cateva zile, in data de 30.04.2010 am mers la politia si am depus o reclamatie de disparitie, abandon de familie si parasire de domiciliu.

Din cele aratate de dv. mie imi pare ca e o plangere ca sa fie plangere... ba abandon, ba disparitie, nehotarata plangerea, parca harazita sa hartuiasca... asa ceva nu e vazuta cu ochi buni de sistemul de justitie.
Justitiabilul la noi face plangeri fara o parere juridica, pentru ca poate... si asa este si tratata acea plangere, de regula.
Pare ca doreati numai sa va vaitati de ce face sotia si nu ca aveati temeiuri reale, concrete pentru respectiva plangere.
Sistemele de justitie de drept califica acete atitudini impotriva celui care procedeaza astfel.
Abandon nu e (ba e abandon, ba o fi luat copila cu ea, cum e pana la urma?), parasirea de domiciliu nu exista, disparitie nici atat.
Ati incarcat inutil munca unui functionar, asa va fi vazuta aceaata plangere; e usor sa ne plangem ca sistemul merge prost, dar fara nicio jena il incarcam cu hartii inutile, atunci nu e vina noastra. Cand ni se cer hartii inutile, dam cu pietre, cand le facem noi e bine.

Sa o ponegriti pe fosta nu va ajuta la nimic, absolut la nimic, ba chiar poate sa arate un caracter urat instantei. lucru care nu cred ca e in favoarea incredintarii catre dv.
Aveti bani sa intretineti copilul, dar nu aveti bani de un avocat ca sa o primiti... nu stiu ce sa spun, e ciudat, parca ati vrea copila, dar fara mare efort, ceva de genul; e impotriva dv. acest lucru, e ca si cum nu are rost sa platiti un aviocat ca oricum veti pierde, deci de ce sa mai investiti bani pe care nu ii veti recuoera?

Plus sau minus, cam asa se vede o astfel de atitudine din parea cealalta a completului de judecata.
Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2010
Liliana Gradinaru, Avocat
@LAVLIL
Deci eu in plangerea catre politie am scris ca e disparuta. A plecat si nu a mai venit. Deci e disparitie. Acum ca a fost gasita, si s-a lamurit ca nu a fost rapita sau calcata de o masina, normal ca doresc sa fie acuzata. Eu imi faceam griji ca a patit cine stie ce, iar ea era cu amantul? Ce nu va e clar de aici?
Ati spus ca "Justitiabilul la noi face plangeri fara o parere juridica, pentru ca poate"
Pai si ce voiati?! Inainte sa o dau disparuta la politie, sa imi angajez avocat? Doamne..
"Aveti bani sa intretineti copilul, dar nu aveti bani de un avocat ca sa o primiti"
Normal! Castig cat sa traiesc decent. Dar in momentul in care iau banii aceia si ii dau cuiva, nu mai pot trai. E atat de greu de inteles ? Sau probabil dumneavostra castigati bine, si nu stiti cum traieste un om de rand. Altfel nu-mi explic conceptiile acestea. Am bani cat sa traiesc. Daca dizloc o suma de bani, nu-mi mai ajunge sa platesc ce am de platit. Dar ca sa intretin copilul, o am alaturi pe mama mea si pe tatal meu. Simplu si usor de dedus fara 3 facultati.
"Abandon nu e (ba e abandon, ba o fi luat copila cu ea, cum e pana la urma?), parasirea de domiciliu nu exista, disparitie nici atat. "
In momentul in care a plecat i nu am stiut unde se afla, a fost disparitie, logic, nu ?!
Dupa ce am aflat unde este, nu mai e disparuta, e parasire de domiciliu sau ce naiba o fi. De aceea odata e disparitie, odata e abandon sau parasire sau unde se incadreaza, dca se incadreaza. Nu e la mintea oricui ? Credeam ca dumneavoastra ar trebui sa ganditi astfel de logic lucrurile acestea, nu eu.

Cel mai rau ma supara fraza aceasta "Ati incarcat inutil munca unui functionar, asa va fi vazuta aceaata plangere; e usor sa ne plangem ca sistemul merge prost, dar fara nicio jena il incarcam cu hartii inutile"
Considerati ca trebuia sa stau pasiv fara sa reclam disparitia sotiei si fiicei? Am stat de luni cand a disparut, pana vineri cand am depus reclamatia. Trebui sa nu fac reclamatie deloc? Daca era calcata de o masina? Daca era rapita? Daca... exista mii de scenarii.
Probabil daca nu faceam reclamatia, si mai tarziu aflam ca au fost rapite, m-ati fi acuzat ca "ce fel de tata esti incat iti dispare sotia si fiica, iar tu in loc sa anunti disparitia ca sa fie cautate, stai pasiv si nu faci nimic".

"Cand ni se cer hartii inutile, dam cu pietre, cand le facem noi e bine. "
Absolut. Cand ni se cer hartii inutile,e vina celor care ni le cer fiindca ei sunt platiti ca sa stie ce hartii sa ceara, iar noi oamenii de rand nu avem timp sa umblam dupa hartii inutile, avem un job, avem altceva de facut! Cand facem noi hartii inutile, le facem pentru ca nu avem cunostintele necesare si nu ne permitem sa angajam avocat ptr orice. Ca sa-mi iau avocat ptr orice, ar trebui sa castig de 3 ori cat un avocat, incat sa-mi permit sa platesc ptr orice un avocat. In plus, cei carora inaintam aceste hartii "inutile", sunt platiti pentru asta! Noi, persoanele obisnuite care nu avem tangentze cu dreptul, nu avem de unde sa stim care e hartie inutila si care nu e!
Ma minunez ce fel de afirmatii puteti face, avand in vedere ca sunteti avocata.





Repet: abandon de familie nu vad sa fie in cazul de fata, iar parasirea de domiciliu nu exista in legislatie. Fiecare individ e liber sa isi paraseasca domiciliul de cate ori si pe orice perioada de timp vrea. ASta nu e nici infractiune si nici altceva, doar exercitarea drepturilor civile.
De disparitie, nu stiu, asta depinde de demersurile facute sa le gasiti si de unde au stat ele in acest timp; aici nu ma pot pronunta.

Imi pare rau ca nu va place, eu nu am spus ca asa cred eu ca e bine de gandit, am spus ca asa va fi vazuta plangerea dv.
Ca e bine sau nu, asta e altceva si nu sunt eu sa judec cum e. Dar cam asa va fi tratata, vazuta de functionari, acea plangere. Si va fi lucrata fara tragere de inima si va iesi asa cum iese fiecare lucru fara implicare...
Sau, poate, cazul dv. va fi o exceptie, orice e posibil.

Alte discuții în legătură

Deplasarea copiilor in tara si in strainatate c_mircea c_mircea Legea 272 Art. 18 (2) Deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna persoana disparuta ? c_mircea c_mircea Ma aflu in divort cu sotia. Acum 6 luni a luat copilul si a plecat. Din clipa aceea nu l-am mai vazut, si nu stiu unde se afla. I-am declarat disparuti. Unii ... (vezi toată discuția)
Nepasare sau incompetenta ? c_mircea c_mircea Am mai scris despre cazul meu, acum cateva luni. Sotia mea a spus ca merge dupa tigari impreuna cu fiica noastra de 3 ani. Nu s-a mai intors. Am incercat sa ... (vezi toată discuția)