avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Citarea partilor, sarcina probei, administrarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Citarea partilor, sarcina probei, administrarea probelor, pronuntarea hotararilor, recursul.

Citarea partilor

Partile sunt legal citate, daca citatia le-a fost inminata cel putin cu o zi inaintea judecarii. (articolul 74, alineatul (3) din Legea nr. 168/1999)
Prin zi se intelege intervalul de timp de 24 de ore, ceea ce presupune ca partilor sa li se fi inminat citatia cu cel putin 24 de ore inainte de judecata. In situatia in care, inminarea citatiei in ziua premergatoare judecarii la o anumita ora care fata de ora la care este citata partea pentru a se prezenta la instanta de judecata, nu este de o zi, procedura de citare nu este indeplinita.
In cazul in care sunt contestate masuri unilaterale dispuse de unitate, aceasta are obligatia ca, pina la prima zi de infatisare, sa depuna dovezile in baza carora a luat masura respectiva. (articolul 75 din Legea nr. 168/1999)


Sarcina probei

Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pina la prima zi de infatisare. (articolul 287 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii)
Potrivit articolului 1169 Cod civil „cel ce face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca”, sarcina probei revenind celui care face o afirmatie. Drept urmare, reclamantul este cel care trebuie sa isi dovedeasca pretentia potrivit adagiului: onus probandi incubit actori.
In conflictele de drepturi sarcina probei este rasturnata, in sensul ca aceasta revine unitatii (angajatorului), intrucat documentatia ce a stat la baza emiterii actelor unilaterale de catre unitate se afla la aceasta.


Administrarea probelor

La prima zi de infatisare, inainte de intrarea in dezbateri, instanta are obligatia de a incerca stingerea conflictului de drepturi prin impacarea partilor. (articolul 76 din Legea nr. 168/1999)
In cazul in care judecata continua, administrarea probelor se va face cu respectarea regimului de urgenta al judecarii conflictelor de drepturi. (articolul 77, alineatul (1 ) din Legea nr. 168/1999)
Instanta poate sa decada din beneficiul probei admise partea care intirzie nejustificat administrarea acesteia. (articolul 77, alineatul (2) din Legea nr. 168/1999)
Regula procesuala, reglementata printr-o norma juridica imperativa, confera instantei de judecata prerogativa de a decadea unitatea din beneficiul de a propune dovezi, in cazul in care unitatea intirzie „nejustificat” administrarea lor.
Referitor la decaderea din proba, instanta o face de la caz la caz, in functie de modul de apreciere al acesteia cu privire la notiunea de intirziere pe care o asociaza cu nejustificarea acesteia raportat la complexitatea litigiului, la posibilitatile de care dispun partile pentru procurarea si administrarea probelor.


Pronuntarea hotararilor

Hotararile prin care se solutioneza fondul cauzei se pronunta in ziua in care au luat sfirsit dezbaterile. (articolul 78, alineatul (1 ) din Legea nr. 168/1999)
In situatii deosebite pronuntarea poate fi aminata cel mult doua zile. (articolul 78, alineatul (2) din Legea nr. 168/1999)
Celeritatea se manifesta si prin posibilitatea aminarii pronuntarii hotararii cu cel mult doua zile, comparativ cu dreptul comun, potrivit caruia, aminarea pronuntarii nu va putea fi mai mare de sapte zile.
Hotararile instantei de fond sunt definitive. (articolul 79, alineatul (1) din Legea nr. 168/1999)
Hotararile motivate ale instantei de fond se redacteaza si se comunica partilor in termen de cel mult 15 zile de la pronuntare. (articolul 79, alineatul (2) din Legea nr. 168/1999)
Temenul de 15 zile cuprinde atit operatiunea de redactare a hotararii – obligatie ce revine instantei de judecata - cit si operatiunea de comunicare ce revine grefierului.


Recursul

Articolului 80 din Legea nr. 168/1999 stabileste ca hotararea instantei poate fi atacata numai cu recurs in termen de 10 zile de la comunicarea hotararii pronuntata de instanta de fond.
Potrivit articolului 289 din Legea nr 53/2003 – Codul muncii, hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept, dar nu si irevocabile.
Termenul de recurs este de 10 zile de la data comunicarii hotararii pronuntate de instanta de fond. (articolul 80 din Legea nr. 168/1999)
Prin procedura de urgenta instituita de prevederile Legii nr. 168/1999 si ale Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, termenul de recurs este mai scurt decit cel din dreptul comun.
In caz de admitere a recursului, instanta va judeca in fond cauza. (articolul 81, alineatul (1 ) din Legea nr. 168/1999)
Prevederile alineatului (1) nu se aplica in urmatoarele situatii:

a) solutionarea cauzei de instanta de fond s-a facut cu incalcarea prevederilor legale referitoare la competenta;

b) judecata in fond a avut loc in lipsa partii care nu a fost legal citata. (articolul 81, alineatul (2) din Legea nr. 168/1999)
Dispozitiile prezentei legi referitoare la procedura de solutionare a conflictelor de drepturi se completeaza in mod corespunzator cu prevederile Codului de procedura civila. (articolul 82 din Legea nr. 168/1999)
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 10:42, 19 Martie 2007
da, si?
care-i intrebarea?
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

R.i.l. prin care i.c.c.j. se pronunta : in recurs se va evoca fondul. nimar nimar Buna ziua, Intr-un litigiu de munca s-a pierdut judecata in Fond, s-a facut Recurs de contestator. Recursul a fost respins ca nefondat fara a se mai evoca ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie concediere, rejudecare ctynn ctynn Care sunt motivele rejudecarii in cazul litigiilor de munca? (vezi toată discuția)
277 codul muncii - refuzul de a face plata pana la recurs = infractiune? andra1234 andra1234 intrebare: un angajat a castigat in instanta drepturi salariale, societatea nu a primit inca hotararea judecatoreasca astfel incat sa o poata contesta ... (vezi toată discuția)