avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general facturi emise catre un client extern, inregistrate ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

facturi emise catre un client extern, inregistrate sub codul fiscal al altui client extern

Vreau sa precizez ca am gresit titlul subiectului, cel corect fiind facturi emise catre un client extern, inregistrate sub codul altui client extern.

Am o problema care nu stiu cat este de grava. Firma noastra lucreaza cu un clinet extern X. De vreo cateva luni bune a mai contractat inca un client Y. Insa mie mi-a scapat acest lucru, iar facturile emise catre Y le-am inregistrat tot sub X. Este neatentia mea bineinteles! Totodata pe facturile catre Y nu apare codul fiscal pe facturi, desi acum l-am verificat si este cod valid. Le refac cu codul fiscal trecut pe ele?
Si cum sa rezolv atunci problema, avand in vedere si declaratia 390? Ca valoarea declarata nu se modifica, doar vine impartita intre 2 parteneri cu coduri fiscale diferite, ponderea lui Y fiind mult mai mica comparativ cu X. Acest lucru este purtator de amenda?
Daca ma poate ajuta cineva?...

Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
adriana_ramona, utilizator
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 18:21, 7 Mai 2010
Parerea mea este ca facturile trebuie corectate ; de altfel obligatia de a trece codul fiscal al beneficiarului pe factura este reglementata de art 155 cf :
(5) Factura cuprinde în mod obligatoriu următoarele informaţii:
f) denumirea/numele şi adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum şi codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală ale beneficiarului, dacă acesta este o persoană impozabilă sau o persoană juridică neimpozabilă;

Si la art 159, corectarea documentelor , se specifica faptul ca se vor corecta informatiile continute de documentele - in speta facturi- emise .
De asemenea , si declaratiile 390 trebuie corectate , iar in ce priveste sanctiunea :
(4) Nu se sancţionează contravenţional persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corectează declarațiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
Un alt argument in favoarea ideii ca facturile ar trebui corectate este faptul ca declaratia Dvs 390 in care raportati livrari cu taxare inversa catre clientul X se "imperecheaza" cu corespondentul din tara clientului pentru achizitii si nu se vor corela datele. Lipsa corelatiei ar putea constitui motiv de inspectie fiscala .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua declaratie 394 lunara din ianuarie 2010 zira zira de unde copiem decl 394 si cind mai avem timp sa o depunem? (vezi toată discuția)
Pfa neplatitor de tva factureaza in ue servicii legate de bunuri din romania Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Un PFA neplatitor de TVA (nu a depasit plafonul) presteaza servicii legate de bunuri imobile din ... (vezi toată discuția)
Livrare intracomunitara pfa kisslilla kisslilla Buna ziua, O PFA neplatitoare de TVA cum poate realiza livrari intracomunitare si extracomunitare? De ex: - se inscrie in ROI? - in ce valuta emite ... (vezi toată discuția)