avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cartea de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cartea de munca

In urma cu un an jumate am demisionat de la o firma si cartea mea de munca este la ei si nu vor sa mi-o trimita , imi spun ca trebuie sa mi-o inmaneze personal ; desi in momentul in care am facut lichidarea nu mi-au dat-o pe motiv ca nu aveam un act de la masina avuta in folosinta de la firma. Ulterior eu m-am angajat la o alta firma pana acum cateva luni cand mi-am pierdut locul de munca prin terminarea contractului de munca pe perioada determinata . Am vrut sa imi depun dosarul la somaj dar nu am putut neavand cartea de munca.
Intrebarea mea este daca ei aveau dreptul sa imi ridice cartea de munca de la ITM , si daca nu aveau acest drept pot sa ii dau in judecata si sa primesc banii care trebuiau sa ii iau un urma somajului pe lunile in care nu am lucrat ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:34, 7 Mai 2010
Mai intai, faceti o sesizare la ITM.
Puteti si pe cale judecatoreasca, dar dureaza mai mult.
Pe mine ma intereseaza atat cartea de munca cat si banii ce trebuia sa ii primesc un urma somajului . Credeti ca in urma unui proces voi avea castig de cauza ?
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze carnetul de muncacompletat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act.
In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului
Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca f_karoly f_karoly In cazul in care firma nu ti-a dat cartea de munca inapoi dupa demisionare de la locul de munca si intre timp firma a devenit falita, cum se poate recupera ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca Ginelinho Ginelinho salut!!! se poate retine cartea de munca in cazul in care demisionezi si ai o datorie la firma respectiva (bani imprumutati)??? (vezi toată discuția)
Carte de munca adrianpena adrianpena Am incetat sa mai lucrez de 90 de zile,firma ma tot duce cu vb in legatura sa imi dea cartea de munca.Desi am nota de lichidare fara nici o datorie,si decizia ... (vezi toată discuția)