Poate ati aflat intre timp ca din 10 mai 2010 va intra in vigoare noua lege a marcilor. Principala modificare este aceea ca OSIM nu mai examineaza ex-officio motivele relative de refuz. Cu alte cuvinte, OSIM nu mai apara drepturile titularilor de marca, aceasta aparare trecand in sarcina proprietarilor.
Daca dupa publicare nu vor fi opozitii, marca va fi considerata inregistrata si, o data obtinuta, anularea ei se mai poate face doar in tribunal.
Din aceasta cauza, consilierii de proprietate industriala ofera serviciul de monitorizare a marcilor, adica urmarirea bazelor de date (3 la numar) pentru proprietarii de marci, cu scopul evitarii acordarii de marci identice sau/si similare cu cele deja existente.
Multumesc pentru timpul acordat citirii acestor informatii.
V-as sugera sa cititi mai cu atentie legea 66/2010, (avand in vedere si domeniul in care dati consultanta) inainte sa scrieti o opinie contrara.
Examinarea motivelor relative de refuz nu se mai face de catre OSIM.
Deci monitorizarea marcilor este imperios necesara.
Da, am primit si eu o instiintare de la OSIM in sensul acesta in care imi spuneau ca trebuie sa monitorizez singura. Nu stiu foarte bine ce presupune acest lucru, eu nefiind specializata pe marci si inventii, ci doar pe drepturi de autor. Poate ne lamuriti si pe noi.
monitorizarea = urmarirea saptamanala a celor 3 baze de date care publica marci cu protectie pe teritoriul Romaniei, respectiv: OSIM, OHIM, WIPO.
Adica, titularul roman care are o marca (sau mai multe) inregistrata sau doar publicata trebuie sa urmareasca aceste buletine pentru a preveni imitarea/copierea marcii sale de catre alti producatori/prestatori de servicii.
Pana acum, OSIM facea acest lucru prin emiterea avizelor de refuz bazate pe existenta unor drepturi anterioare. De azi OSIM s-a aliniat practicii comunitare si doar publica cererile de marca depuse (si platite). Daca nu se depun opozitii in termen de 2 luni de la data publicarii, marca se considera inregistrata.
Si cum prevenirea e mai ieftina decat actionarea in instanta, consilierii in PI (printre care ma numar si eu) ofera acest serviciu de monitorizare titularilor care nu au timp si nici competenta necesara pentru aceasta actiune, pe baza unui abonament lunar, de comun agreat.
Pentru orice intrebari sau nelamuriri va rog nu ezitati sa ma contactati.