avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cat dureaza un divort?...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cat dureaza un divort?...

Cu eventual partaj pe bunurile comune (desi unul din parteneri nu are pretentii) si in principiu fara alte complicatii?O luna, doua, 6 sau un an?
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 23:16, 30 Martie 2007
Chiar daca ar exista copii, dar partile sunt dinainte puse de acord asupra divortului si modului de incredintare a copiilor, se poate divorta si la primul termen de judecata. (asta inseamna la cca o luna de la data cererii). Mai trebuie asteptata redactarea hotararii - cca 15 zile si inca 30 de zile pentru ca hotararea sa ramana definitiva.
Partajul poate fi separat de divort (cel mai bine). Daca partile se inteleg si asupra acestui aspect se poate finaliza prin tranzactie, tot la primul termen.
In concluzie: "fara scandal" - o luna - doua: "cu scandal" - poate fi si 6 luni - 1 an.
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2007
romascanu, moderator
Divortul, daca exista copii minori rezultati din casatorie nu poate sfarsi in doar un termen... Este termenul de 2 luni pentru impacare eventual, este neaparat raportul intocmit de Autoritatea tutelera la viitorul domiciliu al minorului (am un lapsus, nu-mi amintesc denumirea)...
Depinde totul de parti, de cat de multe aspecte au lamurit intre ei, daca mai sunt situatii asupra carora nu s-au inteles..
Vad insa ca nu stiti inca daca este si partaj ori ba...

Incerc sa estimez faptul ca v-ati inteles, divort prin acord (e cel mai scurt si se poate cere judec sa nu treaca a fi din vina unuia sau altuia, nici macar a ambilor; se cere de regula din vina ambilor; nu sunt martori si nici multe probe pe sustinerile partilor), partaj (va redactati o tranzactie cu privire la partaj si o semnati in instanta amandoi), fara copii: 1 termen!!! Orice complicatie suplimentara - mai multe termene. Poate dura si mai mult de 1 an daca partile sunt determinate sa se chinuie reciproc.
In principiu fara alte complicatii, din experienta mea, nu inseamna insa doar un termen.

Va recomand sa va intalniti la o negociere prealabila, cu avocati, astfel incat sa intelegeti toata situatia complet.

Divort usor si civilizat!!
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
multumesc!
AVLIL,
Tot din experienta iti spun ca am divortat "Spania" de "Turcia", cu copil cu tot, la primul termen de judecata.
Evident, cel mai mult timp mi-a luat pana am obtinut o procura autentificata si cu apostila de la reclamanta plecata in Spania si o procura de la paratul plecat in Turcia (la asta chiar am "uitat" apostila dar nu s-a bagat de seama). Copilul era pe aici pe undeva, uitat pe la niste bunici. Am cerut direct prin cererea de chemare in judecata sa fie citata si Autoritatea Tutelara. Mi-a venit raportul cu o zi inainte de termen, am mai carat un martor dupa mine tot la primul termen si .....judecatorul a spus...e haideti ca tot e 1 iunie...sa facem un "cadou" copilului.
romascanu, moderator
Se poate sfarsi si la primul termen.
Daca apare in timp util referatul de ancheta sociala, sunt toate actele si e prezent si martorul...

Alte discuții în legătură

Probe spg77 spg77 In caz de divort, ce probe este indicat si pot solicita? Precizez ca este un copil minor la mijloc, este vorba de culpa sotului si sunt si bunuri care vor face ... (vezi toată discuția)
Divort prin mediere cu probleme andrufl andrufl Buna ziua! Eu si sotul meu am hotarat de comun acord sa divortam. Avem un copil minor, asa ca ne-am dus la un mediator, sperand sa trec mai usor peste ... (vezi toată discuția)
Divort / situatie copil IonutCo IonutCo Buna ziua, Impreuna cu sotia am decis sa divortam, fiecare cu motivele lui..mai mult sau putin intemeiate. Avem un copilut de 2 ani. Nu ma intereseaza nimic ... (vezi toată discuția)