avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort / situatie copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort / situatie copil

Buna ziua,
Impreuna cu sotia am decis sa divortam, fiecare cu motivele lui..mai mult sau putin intemeiate. Avem un copilut de 2 ani. Nu ma intereseaza nimic din ce am agonisit noi pana acum...ma refer la partea materiala....2 masini...etc...ii las ei pt ca ea pune accent pe avere mai mult decat orice...si asta ar insemna alta distractie..partajul. Problema mea este copilul.....eu unul doresc sa particip la eductatia lui....ceva de genul custodiei comune. Sotia ma nu se gandeste la copil...ci cum sa imi faca mie rau...si stie ca numai prin copil poate. Deci...pe langa alte motive absurde (pe care nu o sa le ia nimeni in seama)...mai e unul (si anume ca am consumat alcool sa spunem 1 data la 2 luni...dar uneori exagerat)..Nimeni nu a fost violent...nici verbal nici fizic. Doar ca ea nu suporta oamenii care beau....si eu nu am facut ce a spus ea. Inca o problema ar fi ca a spus ca are martori pt proces....acum...vreau sa intreb
Prin proces....pot sa obtin ce imi doresc eu? Adik sa particip la educatia copilului?...dar nu cu program de 2 zile pe sapt cum ameninta ea. Mentionez ca nu s-a intamplat niciodata ca , copilul sa ma vada beat sau mai rau sa beau de fata cu ala micu. Ce face ea e doar razbunare..care ma afecteaza pe mine acum si pe copil mai tarziu.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 19:10, 18 Februarie 2012
Vedeti Dv. .... cand este vorba de vicii precum consumul de bauturi alcoolice, instanta va fi foarte atenta privind interesele copiilor minori, s-ar putea chiar sa nu va satisfaca cererea de legatura personala cu copilul, Adica sa luati copilul de la domiciliul mamei la domiciliul Dv. Cred ca nici nu se poate pune in discutie "autoritatea parinteasca in comun". Din textul intrebarii am inteles ca are si dovezi (martori), care vor declara impotriva Dv. Este greu de dat un raspuns privind cum s-ar pronunta instanta..:((
Aveti noroc. Conform codului civil nou, autoritatea parinteasca se exercita in comun de ambii parinti. Exercitarea autoritatii de catre un singur parinte se dispune de instanta doar in situatii extraordinare.

Puteti divorta la notar, asa scapati mult mai rapid, in 30 de zile si fara durerile de cap date de termenele de judecata, pentru ca in instanta vor fi minim 2 si poate dura cateva luni. Notarul va dispune realizarea unei anchete sociale la ambii parinti si in functie de decizia voastra poate fi de acord cu domiciliul ales pentru copil sau nu.

Pentru a apela la divortul prin notar dacă soții convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorț, exercitarea autorității părintești de către ambii părinți, stabilirea locuinței copiilor după divorț, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii, precum și stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soților privind exercitarea în comun a autorității părintești sau cel privind stabilirea locuinței copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).

In cazul in care veti decide ca minorul sa aiba domiciliul la mama, noul cod civil stabileste ca obligatia de intretinere se realizeaza in natura sau printr-o pensie de intretinere. Veti avea dreptul de decizie asupra activitatilor copilului, plecarea din tara, operatii, inscriere la scoala, etc.

Recomandarea mea este ca parintii sa se inteleaga, asa nu veti afecta copilul pentru ca daca parintii nu se gandesc la interesul superior la copilului ambii parinti vor putea sa foloseasca copilul ca arma si asta nu il pagubeste decat pe copil care se va simti parasit si folosit de ambii parinti.

Consumul de alcool „o data la doua luni” nu este o problema, devine o problema daca este mai des si daca afecteaza copilul
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Potrivit noului cod civil, instanţa acordă custodie comună şi doar in cazuri temeinic justificate custodie unică. ptr motivele pe care le.aţi enumerat ca şi acuzaţii aduse de soţia dv.stră, nu ar trebui să vă temeţi, cu siguranţă veţi obţine custodie comună. In privinţa programului de vizită, ar trebui să ajungeţi la un acord. Dacă veţi fi divortati cu siguranţă nu vă va permite să veniţi zilnic, de aceea divortează, ptr a nu mai fi zi de zi in preajma dv.stră. Nici in cazul dv.stră dacă vă veţi reface viaţa, nu cred că viitoare ar fi de acord ca zi dr zi să mergeţi in vizită la fosta soţie.daţi dovadă de înţelepciune, şi ptr binele copilului încercaţi să ajungeţi la un acord raţional.
Va multumesc. Totusi ma ingrijoreaza gandul ca nu voi avea acces la copilutz cat am sa vreau eu...si mai ales cat vrea el...sa nu spuna cand mai creste ca nu vreau sa-l vad. Si asta numai ca asa vrea ea..sa se razbune....Dar martorii aia oricum or sa spuna ce vrea ea....nu e clar?..ca sunt prietenele ei cele mai bune. Asa si eu aduc martori care vor declara in avantajul meu (numai ca nu ar fi corect...si nu am sa o fac). Iar legat de despartire.....eu unul nu mai suport sa stau in casa cu ea pt ca in fiecare zi face scandal..din orice...si se mai uita si ala micu...si ce sa invete. Eu m-am gandit sa ma mut . Dar nu poate folosi chestia asta contra mea in eventualitatea unui proces?....Adica sa spuna ca i-am abandonat..ca am parasit domiciliul conjugal cand ei aveau nevoie?.....ca e in stare sa spuna si asta. Chiar daca e mai mult decat de acord sa plec....(eu am ramas pana acum doar ca sa mai stau cu copilutzu).
Va multumesc
Alex_Munteanu a scris:

Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soților privind exercitarea în comun a autorității părintești sau cel privind stabilirea locuinței copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).


Stimate dle avocat,

Vreti sa spuneti ca daca autoritatea tutelara prin ancheta sociala efectuata la ambele domicilii ale parintilor subliniaza in raportul depus la dosar ca apreciaza ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata exclusiv doar de unul dintre parinti, acest lucru ar trebui sa conteze in decizia luata de judecator?

Eu sincer ... n-as prea crede. In general, anchete facute de catre AT sunt pur formale. Judecatorul nu ia in seama acel raport decat in linii mari ...

Alte discuții în legătură

Custodie copil Dana.m. Dana.m. Buna ziua, in cazul unui divort la notar se poate obține custodie exclusivă? Multumesc! (vezi toată discuția)
Custodia totala a minorilor Meli36 Meli36 Ce înseamna incredintarea minorilor in cestere si educatie? Asta nu însemna custodie totala? (vezi toată discuția)
Divort cu minor- autoritate parinteasca exclusiva prin acord baubau1608 baubau1608 Buna ziua. Am si eu cateva nelamuriri si as dori cateva explicatii de la oameni de specialitate. Eu si sotul meu ne vom desparti. Suntem parinti, motiv ... (vezi toată discuția)