Nu mai există în legislaţia românească "încredinţarea minorilor" ci doar autoritatea părintească, care poate fi comună sau unică.Diferenţa între cele 2 forme de autoritate constă, în mare, că părintele la care locuieşte copilul poate pleca în vacanţe fără acordul celuilalt părinte sau se poate muta dintr-un oraş în altul.
Plecarea in vacante, precum si mutarea in alta localitate, se pot realiza fara acordul de vointa al celuilalt parinte, in cazul autoritatii comune.
Autoritatea parinteasca este exercitata de catre unul dintre parinti in situatia in care exista motive temeinice , care conduc la ideea ca tatal are o conduita necorespunzatoare, abuziva,raportat la cresterea copilului.
Instanta de tutela poate retine ca motive temeinice, ce justifica autoritatea parintesca exclusiva urmatoarele : actele de violenta exercitate asupra minorului, actele abuzive exercitate asupra acestuia, dependenta de alcool, care se poate manifesta intr-o conduita imorala, care lezeaza interesul superior al copilului.
Instanta de judecata poate lua act de intelegerea survenita intre parti, consfintita intr-o tranzactie, intelegere care nu prejudicieaza evolutia minorului.
In situatia in care instanta de judecata trece peste argumentele invocate pentru a fi incuviintata autoritatea parinteasca exclusiva, acesta va fi exercitata in comun de catre ambii parinti (deciziile majore din viata copilului vor fi luate de acestia ).
De asemenea, poate fi stabilit un program de vizitare, care va fi exercitat la intervale de timp stabilite, conform hotararii judecatoresti.
Instanta de judecata poate proceda la ascultarea copilului, in camera de consiliu, chiar daca acesta nu a implinit varsta de 10 ani .
Pot fi , de asemenea, depuse inscrisuri de emise de catre un psiholog.De poate efectua un referat de ancheta psihosciala de catre reprezentantii DGASPC.
Custodie copil
aser
Va rog sa-mi spuneti daca am primit custodia copilului meu prin hotarire judecatoreasca ,pot pleca din tara cu copilul numai cu acordul dat de tatal ... (vezi toată discuția)