Va rog sa-mi spuneti daca am primit custodia copilului meu prin hotarire judecatoreasca ,pot pleca din tara cu copilul numai cu acordul dat de tatal copilului ?ce predede Legea in aceasta problema? Va multumesc
Daca in hotarare se precizeaza ca autoritatea parinteasca se exercita in comun de ambii parinti, aveti nevoie de acordul tatalui dat in fata notarului. Daca minorul are nevoie si de pasaport, tatal trebuie sa-si exprime acordul si pt acest lucru.
La iesirea din tara veti prezenta si hotararea judecatoreasca.
Daca aveti copilul in incredintare sau exercitati singura autoritatea parinteasca, faceti pasaport si iesiti din tara numai cu hotararea, fara sa fie necesar acordul tatalui.
In afara cazului de decadere din drepuri a unuia dintre parinti, copilul este incredintat doar la un singur parinte iar celalalt are drept de vizitare,luarea in vacanta,etc.Deci in acest al doilea caz parintele are sau nu are nevoie de acordul tatalui pt. iesirea din tara cu copilul ?
Cititi hotararea pe care ati primit-o.
Daca in hotarare se face referire la art. 397 C.C., atunci aveti nevoie de acordul tatalui la fiecare iesire din tara.
Daca hotararea se bazeaza pe art. 398 C.C., puteti iesi din tara doar cu hotararea investita ca definitiva si irevocabila, cu aceeasi hotarare obtineti si pasaportul copilului.
sub noul cod civil, copilul nu mai e dat in incredintare unuia din parincti , ci ambii exercita autoritatea parinteasca si numai pt motive temeinice , autoritatea parinteasca e exercitata exclusiv de un parinte, asadar numai in acest ultim caz, iesiti din tara fara sa mai fie necesar acordul tatalui