avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pasaport si acord de plecare in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pasaport si acord de plecare in strainatate

Am divortat de sotul meu. Avem un copil minor impreuna. Tatal sau nu vrea sa semneze sa ii pot face pasaport. Am inteles ca asta se poate inlocui cu o hotarare judecatoreasca. Daca obtin aceasta hotarare si reusesc sa ii fac pasaport, tot mai am nevoie de acordul tatalui ca sa pot pleca cu copilul in strainatate?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: kzsi77 , utilizator 21:42, 23 Octombrie 2012
Nu, pentru ca hotararea suplineste tocmai acordul tatalui minorului.
Daca prin hotararea de divort minorul v-a fost incredintat ( pe vechea legislatie- codul familiei) nu aveti nevoie de acordul tatalui pentru a iesi din tara impreuna cu minorul.
Daca aveti insa o hotarare prin care domiciliul minorului a fost stabilit la dvs., iar autoritatea parinteasca este exercitata de ambii parintii ( conform noii legislatii- codul civil), atunci aveti nevoie de o declaratie de acord din partea acestuia, iar in in caz de refuz al acestuia, puteti promova o actiune pentru pronuntarea unei hotarari care sa suplineasca acordul tatalui.
Buna seara,
Am o hatarare judecatoreasca in care apare textul " Conform art. 397 Cod civil, exercitarea autoritatii parintesti asupra minorului, dupa divort va reveni reclamantei." Hotararea este din 11 septembrie 2012.
Daca va rog, puteti sa imi dati si niste detalii in legatura cu promovarea actiunii pentru hotararea de suplinire?
Multmesc
Ar trebui sa fie art 398 c.civ. si nu art 397 c.civ.-exercitarea autoritatii parintesti de un singur parinte.
Daca autoritatea parinteasca va revine doar dvs.atunci nu aveti nevoie de acordul tatalui pentru a iesi din tara impreuna cu minorul.
Aveti nevoie doar de hotararea de divort legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila si pasaport pentru minor.
Pasaportul il veti putea obtine doar cu hotararea de divort legalizata, fara a mai avea nevoie de acordul tatalui.
Vad ca hotararea dvs. este pronuntata in data de 11.09.2012.
Daca nu se declara apel in 30 de zile de la comunicarea hotararii ( nici de catre dvs. si nici de catre sotul dvs.), dupa expirarea termenului veti putea solicita instantei legalizarea hotararii.
Legea 248/2005.
Art. 30.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
..........................................
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.
Mai am o intrebare atunci. Dupa cate inteleg eu s-a gresit numarul articolului? Sincera sa fiu si eu ma miram, de ce apare acest articol, daca se specifica ca autoritatea parinteasca imi revine mie.
Mentionez ca am observat foarte multe alte greseli in sentinta, de multe ori apar ca si parata in loc de reclamanta, cu totul ca eu am depus cererea. La fel sentinta este din 11 septembrie, iar in text apare ca pe baza cererii depuse de mine in 14 septembrie (in loc de 2 august) se judeca cazul. Adica s-a judecat inainte de depunerea cererii.
S-ar putea sa fie si articolul scris gresit?
Multumesc pentru raspunsuri.
Cu stima
aca aveti autoritate parintesaca exclusiva nu mai este nevoie de nimic. va duceti la pasapaoarte cu Hotararea legalizata ( definitiva si irevocabila)

Alte discuții în legătură

Scoatere minor din tara fara acordul tatalui capucino capucino Se poate sa scot din tara un minor fara acordul tatalui, daca sentinta de divort s-a pronuntat in 2009 si minorul mi-a fsot incredintat mie spre crestere si ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor MalinuA MalinuA Buna ziua.Am o fetita de 12 ani care mi-a fost incredintata definitiv si irevocabil de tribunal.Tatal ei este fugit din tara si de 10 ani nu se mai stie nimic ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu minorul Hildegarde Hildegarde Buna seara Am o nelamurire in ceea ce priveste posibilitatea de a iesi din tara Am o fetita in varsta de 5 ani rezultata dintr-un concubinaj recunoscuta de ... (vezi toată discuția)