avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce acte imi trebuie si cum obtin hotararea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce acte imi trebuie si cum obtin hotararea judecatoreasca de incredintare a unui minor?

Buna ziua.
Fetita mea are 1 an, locuieste exclusiv cu mine, tatal nu plateste pensie, nu se intereseaza de ea, nu o viziteaza. A recunoscut-o, este in certificatul de nastere, dar nu poarta numele tatalui, ci al meu.
As vrea sa stiu cum pot obtine hotararea judecatoreasca de incredintare a copilului.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:10, 25 Octombrie 2013
Nu mai exista incredintare, dupa proces puteti obtine pensie de intretinere pentru minor, tatal program de vizite, drepturile si obligatiile parintesti urmand a fi exercitate impreuna, ca si astazi.
Ce proces? Pentru pensie alimentara, sau? Cat despre incredintare, m-am lovit recent de o situatie in care aveam nevoie de aceasta hotarare judecatoreasca.
Acum instanta stabileste cum va veti exercita fiecare din voi ca parinti autoritatea parinteasca, nu va incredinta copilul unui parinte spre crestere si educare cum o facea sub vechiul cod, ci stabileste ca ambii parinti sa exercite autoritatea parinteasca si numai pt motive temeinice va hotari ca autotitatea sa fie exercitata exclusiv de catre un parinte.
Art. 483
(1) Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.
(2) Parintii exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, si il asociaza pe copil la toate deciziile care il privesc, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate.
(3) Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori.

Durata autoritatii parintesti Art. 484
Autoritatea parinteasca se exercita pana la data cand copilul dobandeste capacitatea deplina de exercitiu.


art. 503
(1) Parintii exercita impreuna si in mod egal autoritatea parinteasca.
(2) Fata de tertii de buna-credinta, oricare dintre parinti, care indeplineste singur un act curent pentru exercitarea drepturilor si indeplinirea indatoririlor parintesti, este prezumat ca are si consimtamantul celuilalt parinte.
Art. 505
(1) In cazul copilului din afara casatoriei a carui filiatie a fost stabilita concomitent sau, dupa caz, succesiv fata de ambii parinti, autoritatea parinteasca se exercita in comun si in mod egal de catre parinti, daca acestia convietuiesc.
(2) Daca parintii copilului din afara casatoriei nu convietuiesc, modul de exercitare a autoritatii parintesti se stabileste de catre instanta de tutela, fiind aplicabile prin asemanare dispozitiile privitoare la divort.
(3) Instanta sesizata cu o cerere privind stabilirea filiatiei este obligata sa dispuna asupra modului de exercitare a autoritatii parintesti, fiind aplicabile prin asemanare dispozitiile privitoare la divort.

Invoiala parintilor Art. 506
Cu incuviintarea instantei de tutela parintii se pot intelege cu privire la exercitarea autoritatii parintesti sau cu privire la luarea unei masuri de protectie a copilului, daca este respectat interesul superior al acestuia. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.


Va adresati judecatoriei pt a cere in contradictoriu cu tatal ca autoritatea parinteasca s-o exercitati in comun sau numai dvs, ca locuinta copilului sa fie la dvs, ca tatal sa plateasca pensie.





Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2013
gi-jane2, moderator
Formulati actiune pe calea careia solicitati:
1.- stabilirea locuintei minoreila domiciliul dvs.,
2.- exercitarea autoritatii parintesti de catre dvs. ( daca aveti motive temeinice ), regula fiind aceea a exercitarii in comun a autoritatii parintesti,
3.-stabilirea pensiei de intretinere in favoarea minorei, pensie care poate fi stabilita in functie de veniturile realizate de catre tata sau in functie de venitul minim pe economie dupa caz.
Taxa de timbru de 20.00 lei pentru fiecare capat de cerere.
Inscrisurile necesare sunt certificat de nastere minora, adeverinta de venituri ( daca realizati venituri) si orice alte inscrisuri utile cauzei in functie de particularitatile fiecarui caz in parte.
Inainte de promovarea actiunii, va trebui sa parcurgeti procedura informarii cu privire la avantajele medierii.
Va multumesc frumos pentru lamuriri! Am inteles acum ce anume trebuie facut.
Va doresc o zi cat mai frumoasa!

Alte discuții în legătură

Custodie oana_veciunca oana_veciunca am un copil de 5 luni , nu mai sunt cu tatal acestuia, nu am fost nici casatoriti iar acuma l-am dat in judecata pe tatal copilului pentru custodie....la ... (vezi toată discuția)
Pasaport minor sub 14 ani elenna9 elenna9 Pentru existenta tatalui,in certificatul copilului meu(trecut printr-o hatarare judecatoreasca),as avea nevoie si de acordul lui.De ceva timp imi spune ca ma ... (vezi toată discuția)
Incredintare tutela minor Stache Stache Care este sansa incredintarii custodiei copilului minor (obtinerii statutului de \\"parinte custodian\\")de catre instanta, nascut in urma unei relatii de ... (vezi toată discuția)