Mergi si faci cerere in instanta pentru stabilirea domiciliului minorului si custodie. Din cate am inteles, legea prevede cusotdie comuna indiferent daca parintii au fost sau nu casatoriti. Custodia exclusiva este greu de obtinut, cu dovezi solide ca nu se aduce atingere interesului copilului. Si eu sunt intr-o situatie similara, dar am asa o banuiala ca la cum e tatal (cu ghilimele de rigoare) o sa renunte singur la custodie, la vizita, la orice, numai sa nu plateasca pensie alimentara copilului. Ca doar acum asta face, ba mai mult, ma terorizeaza si ma ameninta peste tot ca sa ii dau bani. Intre timp, tu strange dovezi care sa demosntreze ca loveste copilul - eventual daca e asa, mergi si la iml si scoate certificat. Succes!
Stimata doamna,
Promovati o actiune in instanta, in vederea exercitarii autoritatii parintesti de catre dumneavoastra .
Va fi stabilita , de asemenea, locuinta minorului, la dumneavoastra,iar tatal va fi obligat la plata sumelor de bani cu titlu de pensie de intretinere, pana la implinirea varstei de 18 ani de catre copilul minor.
Pensia de intretinere este datorata de la data introducerii actiunii , in situatia in care se demonstreaza faptul ca tatal a fost absent din viata copilului , neasigur subzistenta acestuia.In cazul in care se dovedeste ca acesta a asigurat traiul copilului, pensia de intretinere este datorata de la data pronuntarii hotararii judecatoresti.
Autoritatea parinteasca este exercitata de catre unul dintre parinti in situatia in care exista motive temeinice , care conduc la ideea ca tatal are o conduita necorespunzatoare, abuziva,raportat la cresterea copilului.
Instanta de tutela poate retine ca motive temeinice, ce justifica autoritatea parintesca exclusiva urmatoarele : actele de violenta exercitate asupra minorului, actele abuzive exercitate asupra acestuia, dependenta de alcool, care se poate manifesta intr-o conduita imorala, care lezeaza interesul superior al copilului.
Instanta de judecata poate lua act de intelegerea survenita intre parti, consfintita intr-o tranzactie, intelegere care nu prejudicieaza evolutia minorului.
In situatia in care instanta de judecata trece peste argumentele invocate pentru a fi incuviintata autoritatea parinteasca exclusiva, acesta va fi exercitata in comun de catre ambii parinti (deciziile majore din viata copilului vor fi luate de acestia ).
De asemenea, poate fi stabilit un program de vizitare, care va fi exercitat la intervale de timp stabilite, conform hotararii judecatoresti.
Instanta de judecata poate proceda la ascultarea copilului, in camera de consiliu, chiar daca acesta nu a implinit varsta de 10 ani .
Pot fi , de asemenea, depuse inscrisuri de emise de catre un psiholog.De poate efectua un referat de ancheta psihosciala de catre reprezentantii DGASPC.
Succes.
Sansele nu sunt mari, depinde de situatia extinsa, eu nu vad motive conform legii.
Sa exerciti autoritatea parinteasca privitor la un copil poate insemna numai vizite supravegheate sau numai dreptul de a avea o opinie despre tipul de invatatura de urmat sau dreptul de a veni la sedintele cu parintii... de ce tatal in cauza n-ar putea face asta?