avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1104 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... energia termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

energia termica

buna ziua
am si eu o probleme , de ceva vreme nu am mai platit energia termica pt ca nu mi se pare corect avand in vedere faptul ca eu locuiesc la etajul 4 , ultimul etaj , sunt debransata de la ram, avand centrala termica, si nu am nici o teava prin casa pt ca le-am taiat de la etajul 3 , nici macar pe casa scarii nu sunt tevi de la ram ci doar la subsol am inteles ca sunt tevi. inca nu am primit citatie in instanta si vroiam sa intreb daca pot castiga in instanta un eventual proces. multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:16, 10 Mai 2010
Chiar daca v-ati debransat de la furnizorul de energie termica, nu va tranziteaza nicio teava de alimentare a energiei termice apartamentul, trebuie sa achitati cotele aferente energiei termice ce se pierd prin tevile din subsolul blocului.
H.G. nr. 1588/2007 prevede:
Art. 32. - (1) Toţi proprietarii au obligaţia să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociaţia de proprietari.
(2) Repartizarea cheltuielilor sau a obligaţiilor financiare pe fiecare proprietate individuală revine administratorului, în cadrul contractului încheiat cu reprezentantul asociaţiei de proprietari a condominiului. Lista de plată se semnează de administrator şi de un membru al comisiei de cenzori şi se aprobă de preşedinte prin semnătură şi aplicarea ştampilei asociaţiei, persoanele semnatare certificând şi răspunzând de corectitudinea listei de plată.
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.
....................................
Art. 52. - (1) Cheltuielile cu consumurile comune de energie termică din spaţiile aflate în proprietate comună, şi anume casa scării, culoare, spălătorii, uscătorii, subsol, holuri şi altele asemenea, se repartizează proporţional cu cota-parte de proprietate indiviză care îi revine fiecărui proprietar, astfel cum aceasta este înscrisă în actul de proprietate sau cum a fost recalculată conform prevederilor prezentelor norme metodologice.
(2) Pentru calculul cheltuielilor cu încălzirea spaţiilor comune, precum şi pentru alocarea, încasarea şi plata sumelor aferente contractului individual de prestări de servicii energetice, societatea prestatoare poate încheia un contract de prestări de servicii cu asociaţia de proprietari. Valoarea contractului se negociază între părţi.
(3) Proprietarii apartamentelor şi ai spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă deconectaţi de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al clădirii au obligaţia să-şi asigure o altă sursă de încălzire.
(4) Dacă proprietarul unui apartament sau al unui spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă modifică suprafaţa echivalentă termic de încălzire din apartamentul sau din spaţiul pe care îl deţine, cota-parte de participare la cheltuielile pentru încălzire se va recalcula prin aplicarea unui coeficient de modificare a suprafeţei utile luate în calcul, fără a modifica cota indiviză a apartamentului. Coeficientul se calculează conform normelor tehnice elaborate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, pe baza unui studiu de specialitate.
;)
Chiar si in situatia mentionata de dvs ,dispozitiil e legale care guverneaza activitatea,functionarea si organizarea asociatiilor de proprietari,prevad obliugatia repartizarii cotelor de intretinere parti comune tuturor proprietarilor.
Parti comune sunt partile exterioare propritatii dvs,a caror intretinere se repartizeaza dupa cota parte indiviza individual tuturor proprietarilor indiferent de sistemul de incalzire utilizat
Ultima modificare: Duminică, 9 Mai 2010
ynocentta, utilizator
E bine sa mergeti la administratie si sa va platiti restanta pentru a evita un proces cu asociatia in care sansele de a castiga sunt aproape zero, avand in vedere tocmai articolul 32 (3) din HG 1588/2007, citat mai sus de @cora2006.
Nu intotdeauna ce vi se pare Dv. incorect este si nelegal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata caldura la bloc pentru cei cu centrale de apartament Nanton1958 Nanton1958 Va rog sa-mi transmiteti daca este un cadru legal prin care se stabileste o cota de plata pentru cei care au centrale proprii de apartament, intr-un bloc unde ... (vezi toată discuția)
Plata caldura ivanvintilica ivanvintilica Locuiesc intr-un bloc racordat la incalzirea in sistem centralizat. Pe tronsonul unei scari in care am si eu apartamentul sunt singurul care am centrala ... (vezi toată discuția)
Tevi orizontale de caldura + lipsa calorifere hajnyci hajnyci Buna ziua, Va rog sa imi dati un sfat in rezolvarea problemei urmatoare: suntem proprietari noi ai unui apartament de 3 camere, care este situat la etajul ... (vezi toată discuția)