Buna ziua,
Va rog sa imi dati un sfat in rezolvarea problemei urmatoare:
suntem proprietari noi ai unui apartament de 3 camere, care este situat la etajul II al blocului, la etaj I si la parter sunt spatii comerciale. Am depus cerere de debransare la CET pentru a ne monta centrala termica, in acelasi timp am anuntat si asociatia de proprietari. Din luna august nu mai avem calorifere. Pentru lunile noiembrie-decembrie avem de platit cca 100 de lei pentru caldura, vecinul nostru care are calorifere cu 2 camere plateste tot 100 de lei -tot de la etajul II.
Am intrebat la asociatie ca de ce avem de platit asa mult si ni s-a zis ca sunt tevi orizontale sub apartament si a calculat seful de scara cat trebuie sa platim. Acest lucru este corect? se plateste o cota parte si pentru tevile orizontale?
Va rog sa ne dati un sfat.
Cu multumiri,
H.
C. Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate
Art. 44. (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună - astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere ca: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţade; acoperiş şi altele asemenea conform prevederilor din acordul de asociere, personalul angajat sau contractat al asociaţiei (salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.); indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese (preşedinte, membri comitet executiv, comisia de cenzori); prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
(2) Dacă facturarea serviciilor publice de utilităţi este individuală, pentru consumurile de pe spaţiile comune furnizorii vor încheia contracte de furnizare cu asociaţia de proprietari în condiţiile stabilite de comun acord.
Art. 45. – Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafaţele utile ale tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este înscrisă în acordul de asociere. Modificările asupra cotei-părţi indivize se consemnează în acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.
Prin urmare si dv. chiar daca ati fost debransat de la caldura aveti o cota parte de plata , nicidecum la egalitate cu vecinu .
Solicitati asociatiei sa va prezinte cota indiviza pe prorpietatea dv. si sa va lamureasca .
H.G. 1588/2007
Norme metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008
Plata caldura
ivanvintilica
Locuiesc intr-un bloc racordat la incalzirea in sistem centralizat. Pe tronsonul unei scari in care am si eu apartamentul sunt singurul care am centrala ... (vezi toată discuția)