avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general pensie pe firma
Discuție deschisă în Contabilitate în general

pensie pe firma

buna ziua si bine v-am gasit!!!am nevoie de un sfat din partea dvs.vrea sa imi fac o pensie privata pe firma.am inteles ca acest lucru este posibil in echivalentula 400 eur.bani care se pot deduce din cheltuileli si nu se impoziteaza.am primit multe ''sfaturi'',de la contabili.....dar am impresia ca nu stiu concret asta,este legal sau nu ?cu consideratie adrian
Cel mai recent răspuns: hermannstadtady , utilizator 19:10, 9 Mai 2010
Pentru un raspuns cat mai clar trebuie specificat statutul dvs. De ce?

In cazul salariatului avem (conform Codului Fiscal):

ART. 57 Determinarea impozitului pe venitul din salarii

(1) Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri.

(2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:
a) la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi următoarele:
[...]
- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 euro;

Deci, daca salariatul aduce dovada ca plateste o contributie la pensia facultativa (Atentie! pilonul al-III-lea, nu asigurare de viata) atunci cand se determina suma asupra careia i se aplica 16% sub forma de impozit se scade si aceasta suma. Aceasta cumulata pe intregul an nu trebuie sa depaseasca 400 euro. (Din salariul brut sumele care se mai scad pentru determinarea sunt: 10,5% CAS, 5,5% CASS, 0,5% fond somaj, 250 lei sau mai mult, dupa caz, deducere, cotizatia sindicala si pensia privata facultativa.)

In cazul firmei cand calculam impozitul pe profit avem (conform Codului Fiscal):

ART. 21 Cheltuieli

(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.

[...]

(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
[...]
j) cheltuielile efectuate în numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 euro într-un an fiscal, pentru fiecare participant;
k) cheltuielile cu primele de asigurare voluntară de sănătate, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 250 euro într-un an fiscal, pentru fiecare participant;

Deci, firma angajatoare poate participa alaturi de salariat pentru pensia facultativa a acestuia cu o suma stabilita de comun acord. Aceasta suma se scade pe cheltuielile firmei indiferent de cat de mare este. Numai ca, atunci cand se calculeaza 16% impozit pe profit se scade numai in limita a 400 euro anual pentru fiecare salariat.
imi cer scuze intr-adevar nu am formulat intrebarea,cu toate informatiile.suntem 2 parteneri pe firma(firma este cu obiectul de activitate consultanta), cu acelasi statut cel de administrator asociat.pe societate nu exista (momentan angajati)
multumesc pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interzicerea retinerii cotizatiei pentru sindicat pe statul de plata...legal? arhontele arhontele 1.Are dreptul Ministerul sa intervina in raportul juridic dintre un angajat si angajator pentru a interzice retinerea cotizatiei sindicale? 2.Codul Fiscal nu ... (vezi toată discuția)
Deductibilitatea pensiilor private la firme gimike gimike Ce pesoane-patron ,director,director economic,etc. pot benefici de pensie privata deductibila fiscal la compania la care lucreaza,exceptat asigurarile de ... (vezi toată discuția)
Recensamant 2011 - furt la statul de plata? sergiu_vlad87 sergiu_vlad87 Buna ziua. Hai sa va arat cum se calculeaza plata recensamantului (prefecturile afirma ca precizarile le-au primit de la M.A.I.): - ca simplu recenzor, ... (vezi toată discuția)