avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... explicatii divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

explicatii divort

va rog frumos ajutatima si pe mine,daca sotul a parasit domiciliul conjugal de 3 ani de zile traind in concubinaj cu altcineva si vrea sa bage divort acum,dar eu ne fiind de acord cu desfacerea casatoriei se poate sa nu ma prezint la tribunal si sa nu se ia in considerarea cererea lui de divort?se poate propunta un divort daca eu nu ma prezint?
Da,sotul poate cere desfacerea casatoriei chiar daca dvs.nu sunteti de acord cu acest lucru.
daca el este cel care va intenta actiunea de divort,doar el este obligat sa se prezinte la proces,in caz contrar cererea ii va fi respinsa ca nesustinuta.
Prezenta dvs.in instanta nu este obligatorie.
Teoretic, daca cel vinovat de destramarea relatiei conjugale, are calitatea de reclamant si din probele administrate in fata instantei, va reiesi doar culpa acestuia, instanta va respinge actiunea de divort.:)

Apoi, daca instanta va constata culpa comuna sau exclusiva a paratei (adica a dvs.) va desface casatoria.

Daca nu va prezentati la divort, ii permiteti fostului sot sa administreze probe (martori-de exemplu) care sa nu reflecte realitatea si in acest mod, sa obtina ceea ce isi doreste:divortul.

Nu inteleg motivele pentru care doriti sa ramaneti in aceasta "incurcatura legala", insa, daca as fi intr-o situatie ca a dvs., as accepta divortul si as cauta/gasi un partener alaturi de care sa pot sa ma simt fericita, implinita si...iubita.

Daca aveti nelamuriri, intrebari, reveniti :)
un alt exemplu eu sunt pensionata pe caz de boala de 10 ani avand diacnosticul boala afectiva monopolara pot sa ii cer pensie de intretinere sotului meu?el are pensie militara iar eu am doar 431 ron
va multumesc mult pt sfaturi cermak
Potrivit Art. 41C.fam
Pana la desfacerea casatoriei in conditiile prevazute de art. 39, sotii isi datoreaza intretinere.
Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei; el are dreptul la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria.
Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) poate fi stabilita pana la o treime din venitul net din munca al sotului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net din munca al sotului obligat la plata.
Cand divortul este pronuntat numai din vina unuia dintre soti, acesta nu va beneficia de prevederile alineatelor (2) si (3), decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.
In toate cazurile, dreptul la intretinere inceteaza prin recasatoria sotului indreptatit sa o primeasca.

Alte discuții în legătură

Divort page page Buna,considerati ca desfacerea divortului din culpa paratei ar avea un efect negativ asupra pensiei de intretinere care o ia acum de la reclamant? (vezi toată discuția)
Intocmirea unei cereri de obtinere pensie de intretinere INFORMAT INFORMAT Am rugamintea de a lua legatura cu unul din d-nii avocati pentru a ma ajuta sa-mi redactez o cerere de adresare in justitie ( in termeni juridici si articole ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere Niculae Cristiana Niculae Cristiana Am divortat, am o hotarare definitiva si irevocabila. Nu am cerut nimic la divort , chiar daca eu sunt pensionata pe caz de boala si am certificat de handicap. ... (vezi toată discuția)