avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere sot dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere sot dupa divort

Buna ziua, sunt in divort cu sotul meu si dupa primul an de casatorie el s-a imbolnavit de glomerulo-nefrita si insuficienta renala, a facut dializa, transplant de rinichi, transplant ce il are si acum si ii merge bine cu el. Imi cere pensie de intretinere, desi ART.41 din codul familiei si ART. 389 NNC spun ca se acorda pensie doar daca boala a survenit din cauza casatoriei si daca el se afla in incapacitate de munca. Din ceea ce stiu eu de acum 17 ani atunci cand el a facut boala, aceasta a aparut datorita unei raceli netratate cu MOLDAMIN, un virus la amigdale, un sptreptococ, care poate ataca si rinichii, inainte sa se descopere boala, cu un an inainte de casatorie, i-a iesit urina in sange, dar a neglijat aspectul si oricum aceasta boala este ireversibila. Dupa perioada de transplant, in decursul a 2 ani a avut gradul 1 de handicap, apoi 2, dupa care la revizuirea anuala de pensionare, avea dreptul la gradul3 cu 4 ore de munca, dar se descurca la comisia de pensionare de la spitalul 9 si il lasa cu gradul 2.
1- Unde pot eu sa cer o reevaluare a starii lui de sanatate, incepand cu un an in urma, moment in care ne-am despartit, pentru ca intre timp el a facut cateva internari, si-a facut rost de niste diagnostice gen tromboflebita si cine stie mai ce, desi nu le are, o reevaluare la o supracomisie ea la care este el arondat cu strada unde locuieste, corecta, si
2- cum pot sa dovedesc ca aceasta boala se datoreaza unor cauze vechi, nu intr-un an de zile. Transplantul l-a facut in urma cu 17 ani atunci cand avea el 27 de ani, iar amigdaliata netratata, care ar fi fost cauza bolii, a avut-o cand avea el 6 ani (in copilarie). Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2015
emilianniculae, utilizator
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 11:29, 5 Aprilie 2015
Incercati o expertiza medicala, insa depinde de motivatiile concrete ale actiunii.
Cred ca trebuie sa existe o comisie superioara la care sa se poata contesta gradul de handicap stabilit de comisia initiala. La IML nu exista asa ceva? Potrivit legilor sus mentionate de mine, el trebuie sa dovedeasca intai ca s-a imbolnavit din cauza mea, nicidecum sa-i dovedesc eu gradul de incapacitate de munca la o alta comisie.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2015
emilianniculae, utilizator
Art. 389
(1) Prin desfacerea casatoriei, obligatia de intretinere intre soti inceteaza.
(2) Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. El are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.
(3) Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) se stabileste pana la o patrime din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net al celui obligat la plata.
(4) Cand divortul este pronuntat din culpa exclusiva a unuia dintre soti, acesta nu beneficiaza de prevederile alin. (2) si (3) decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.
(5) In afara altor cazuri prevazute de lege, obligatia de intretinere inceteaza prin recasatorirea celui indreptatit.
Cf legii, nu are de dovedit nimic, doar daca cerea pensie dupa un an de la divort, ori nu e cazul.
Chiar daca s-a imbolnavit inainte sau dupa casatorie, ii datorati pensie doar daca e in incapacitate de munca si nu are venituri din pensie din care sa traiasca decent.
Sansa dvs ar fi sa dovediti culpa lui in divort.
Așa este. :)

Obligația de întreținere a soțului există chiar dacă incapacitatea de muncă are o cauză anterioară căsătoriei. E o prevedere legală foarte „interesantă” pe care am încercat să mi-o explic încă de la intrarea în vigoare a noului Cod civil.

Practic atunci când te căsătorești ai obligația să-i acorzi întreținere soțului, pe perioada căsătoriei, chiar dacă acesta are o incapacitate de muncă dobândită anterior căsătoriei, ceea ce are o logică și este de înțeles.
Legiuitorul nostru a considerat însă că obligația respectivă ar trebui să subziste și după desfacerea căsătoriei prin divorț, ceea ce e mai greu de înțeles, chiar dacă s-ar putea găsi oarece temeiuri morale pentru această obligație legală și în acest caz.

Totuși ați putea să încercați să dovediți lipsa nevoii în care se află fostul soț corelată cu posibilitățile D-voastră,

E o speță interesantă și cred că soluția va depinde în mare măsură de ingeniozitatea avocaților părților și a aprecierii (mai mult sau mai puțin subiectivă) a judecătorului. :)

:offtopic:

De ceva vreme sunt tot mai convins de faptul că înainte de căsătorie, viitorii soți ar trebui să participe la un curs elementar de dreptul familiei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara pentru fosta sotie Flory_28 Flory_28 Buna ziua! Incerc sa-l ajut pe fratele meu intr-o problema si am nevoie de o consiliere din partea d-voastra. Fratele meu a fost casatorit in anul 2006 timp ... (vezi toată discuția)
Cerere drept de intretinere fosta sotie rares001 rares001 sunt divortat de un an, si vreau sa cer dreptul de intretinere fostei sotii. pot s afac acest lucru? sunt bolnav de diabet insulino-dependent. spondiloza ... (vezi toată discuția)
pensie de intretinere intre fostii soti - art. 389, interpretare cerebel33 cerebel33 Buna seara, art 389(obligatia de intretinere) din noul cod civil se poate aplica,daca divortul a fost finalizat in urama cu 4 ani? mai pot cere in instanta ... (vezi toată discuția)