avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie de intretinere intre fostii soti - Art. 389, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie de intretinere intre fostii soti - Art. 389, interpretare

Buna seara,
art 389(obligatia de intretinere) din noul cod civil se poate aplica,daca divortul a fost finalizat in urama cu 4 ani?
mai pot cere in instanta acum in acest moment sa pot beneficia de art 389?
multumesc!
Noul cod civil se aplică din 1 octombrie 2011, dacă divorţuls-a pronunţat înainte, nu se poate aplica legea retroactiv.
Care e situatia, de ce vreti sa cereti pensie ?
Daca cereti acum pensie, cereti cf noului cod, respectiv in baza art 389.
Puteati cere si atunci la data divortului pensie cf codului familiei, de ce nu ati cerut, ce s-a schimbat de atunci?
Puteti cere pensie doar daca boala a intervenit inainte sau in timpul casatoriei.

Buna dimineata,
la momentul divortului in urma cu 4 ani,ne era acest art 389,sau nu am fost informata,boala s-a declansat in timpul casatoriei,continuand si in acest moment.
Am aceeiasi dilema ca si cu art 315,un avocat spune da este ok,celalat ca nu mai este posibila intoarcerea sa beneficiez de acest sprijin.Care este solutia,va rog?
Doamna, nu exista art 389 pt ca nu era in vigoare noul cod civil, insa puteati cere pensie cf art din codul familiei pe atunci in vigoare. Pt a fi in drept ca sa cereti pensie nu e de ajuns sa fiti bolnava inca din timpul casatoriei, ci sa fiti in incapacitate de munca din pricina bolii, sa aveti venituri insuficiente pt a va intretine.
Intreb inca o data, ce a aparut nou de cereti pensie dupa 4 ani de la divort?
treaba cu martorii am lamurit-o, n-o mai reluam.
Se poate solicita pensia de intretinere pentru sotul divortat care se afla in nevoie din cauza unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei.

De asemenea, acesta beneficiaza de dreptul la intretinere si in situatia in care, la un an de la desfacerea casatoriei, acesta se imbolnaveste, iar incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.

Dreptul la intretinere se stabileste pana la un sfert din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului.

Aceasta intretinere , impreuna cu intretinerea datorata copiilor , nu va putea depasi o jumatate din venitul net al celui obligat la plata.

Obligatia de intretinere inceteaza daca cel indreptatit la acordarea ei se recasatoreste.

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere angiandu angiandu Buna ziua! Va rog sa imi spuneti si mie daca sotia este pensionata de boala ( 600 lei ), nu mai locuieste cu sotul dar nu vrea sa divorteze, poate sa ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere sot dupa divort emilianniculae emilianniculae Buna ziua, sunt in divort cu sotul meu si dupa primul an de casatorie el s-a imbolnavit de glomerulo-nefrita si insuficienta renala, a facut dializa, ... (vezi toată discuția)
Pensionari pe caz de boala dalia49 dalia49 Buna ! Am o amica care a divortat anul trecut(2011) , este pensionata medical cu diagnosticul sindromul depresiv discordant pana in aceasta casatorie, este ... (vezi toată discuția)