avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sotia sa pastreze numele dupa divort sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sotia sa pastreze numele dupa divort sau nu?

Eu si sotia mea am hotarat sa divortam si urmeaza sa avem prima infatisare de divort in aprilie.(actiune introdusa de ea din culpa comuna).

Ne-am pus de acord in privinta tuturor aspectelor: pensie alimentara pt copil,impartirea apartamentului,dreptul meu de vizita al copilului. Nu am reusit insa sa ajungem la un numitor comun in ceea ce priveste numele ( sotia dorind sa pastreze numele meu,sa il aiba acelasi nume ca si copilul.)

Intrebarile mele sunt:

1.Daca eu nu sunt de acord, sotia mea poate pastra numele meu doar pe motiv ca vrea sa se numeasca la fel cu copilul?( alta justificare nu ar putea aduce in instanta)

2. Eu voi vrea sa ma recasatoresc in viitor. Ma va afecta pe viitor cu ceva faptul ca ea a ramas cu numele meu?

3. Daca instanata decide prin hotarare definitiva ca ea sa revina la numele avut anterior casatoriei, mai exista vreo posibilitate ca ea sa treaca la numele meu pe viitor?

Stiu ca daca ii las numele acum, nu mai pot sa fac nimic pe viitor. Si, pt ca vreau sa ma recasatoresc la un moment dat si sa am o alta familie, am dubii in a o lasa pe fosta mea sotie sa aiba numele meu.

Va rog sa imi dati niste sfaturi. Poate stiti cazuri concrete.
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2007
Cosmin_T, utilizator
Daca sotia nu are alt motiv decat cel invocat, fara acordul dvs. nu isi poate mentine numele dobandit cu ocazia casatoriei.

Pe de alta parte, chiar si daca pastreaza acest nume, nu vad cum v-ar putrea dauna dvs. acest lucru. Poate si copilul s-ar simiti mai confortabil daca mama sa ar avea acelasi nume. Decizia va apartine.
1. nu
2. nu
3. nu
Schimbarea numelui parintelui la care ramane copilul nu este un lucru pe care il recomand, desi multe mame (despre ele vorbim, ele isi schimba numele in general) nu accepta pastrarea numelui de casatorie dintr-o respingere fata de tot ceea ce ii aminteste de sot. Faptul ca face asta pentru copil este de apreciat.
Fara acordul dv. nu-si poate pastra numele.
Dar haideti sa va spun ceva: Stiti cati Gradinaru sunt pe lumea asta? Este o Gradinaru reporter pe la antena sau nu stiu unde, credeti ca ma intreb daca este sotia tatei? Sau sotul meu o poate confunda pe acea femeie cu sotia lui - eu? :-/
Sunt zeci de oameni care au nume similar sau chiar identic, nu va inteleg, de ce va deranjeaza? Copilul dv. s-ar simti mai bine daca pe el il cheama xy si pe mama zy, adica ar avea acelasi nume de fam. Ganditi-va la el si la numarul de intrebari de genul: da' de ce nu o cheama la fel? ar putea evita, la scenariile posibile facute de colegi de scoala etc. (o fi divortata, nu s-o fi maritat, oare are tata, il cu noaste?), scenarii care duc la tot atatea situatii penibile...
Este doar o afirmare a tuturor celor 3 ca au fost, odata, uniti!
Nu stiu cat este de incapatianata sotia dv., dar daca este o femeie hotarata, ar putea schimba datele divortului doar pentru a putea negocia acest aspect mai bine.
Ganditi-va serios ca nu exista sanse ca acest lucru sa va influienteze in viitor. Poate exista chiar azi, cand reflectati la asta, o femeie cu acelasi nume si prenume cu al sotiei... Va deranjeaza cu ceva?
Scrieti-ne si noua decizia.
Pana acum, intelegerile in privinta apartamentului si a pensiei alimentare au fost in favoarea ei. Desi nu ar avea dreptul decat la 30% din apartament ( daca am avea un prosces de partaj), am hotarat sa il impartim in jumatate.
Desi 25 % din salar e mai mult decat satisfacator ( am un venit bunicel), am hotarat sa ii dau cat i se cuvine desi stiu ca se va folosi si ea de banii aceia.

Si nu vad de ce sa mai renunt si la numele meu, dat fiind faptul ca pana acum toate s-au hotarat in favoarea ei.
Si, din cate am inteles, nu are dreptul sa renunte la o parte din pensia copilului astfel incat nu cred ca are cu ce sa negocieze.

Copilul pe care il avem l-am facut dintr-o greseala ( si tot mai mult cred ca a fost o greseala calculata din partea ei).

Si parca nu m-as simti bine sa stiu ca si fosta mea sotie si viitoarea mea sotie vor avea acelasi nume( in varianta in care intentionez sa ma recasatoresc in viitor).
orgoliul pe care il aveti este nefondat, dar ma tem ca orice ar scrie oricine in acest topic, e in zadar.
va doresc intelepciune.

Alte discuții în legătură

Amanta si copiii mei ADANNA ADANNA Am mai pus intrebarea asta, deci...sper sa nu plictisesc.... Ce impact va avea asupra fetitei mele faptul ca va vedea o alta femeie langa tatal ei?...(noi ... (vezi toată discuția)
Test de paternitate cristinaioana cristinaioana buna,am nevoie de ajutorul vostru,al tuturor care sunteti...care-mi puteti da un,un sfat,o consultanta,orice ,e bine venit!! am primit o citatie prin care ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii amoria amoria As dori sa aflu daca tatal copilului poate obliga mama , in instanta, sa treaca copilul pe numele lui. Mai pe larg, situatia este urmatoarea: in urma unei ... (vezi toată discuția)