As dori sa aflu daca tatal copilului poate obliga mama , in instanta, sa treaca copilul pe numele lui. Mai pe larg, situatia este urmatoarea: in urma unei relatii de concubinaj, fara casatorie , a rezultat un copil. Insa tatal copilului nu a dorit copilul si nu a pastrat legatura cu mama pe timpul sarcinii, motivand ca lui nu-i trebuie " plod" . Barbatul a parasit femeia in a 2-a luna de sarcina si nu a mai contactat-o deloc. Femeia a nascut, a trecut copilul pe numele ei si liniuta in dreptul tatalui. De asemenea , trebuie mentionat faptul ca mama copilului nu are pretentii la pensie alimentara, nici ca tatal sa -si recunoasca copilul si nu doreste ca acest copil sa aiba vreo legatura cu tatal care nu l-a dorit. Insa dupa 3 luni de la nasterea copilului, barbatul a incercat sa ia legatura cu femeia pt ca doreste sa-si cunoasca copilul. Femeia a refuzat orice mijloc de comunicare cu el. Intrebarea este urmatoarea: poate barbatul, tatal copilului , sa deschida proces in care sa -si ceara drepturile, sa vrea sa recunoasca copilul, desi mama copilului nu vrea asta???Poate sa o cheme in instanta pe femeie ca sa o oblige sa treaca copilul pe numele lui desi el nu a venit la nasterea copilului pt a-l recunoaste??Si daca are acest drept, in ce conditii??? ce sanse de castig are?? tinand cont de faptul ca femeia chiar nu vrea nimik de la el, nici nume in dreptul tatalui, nici pensie alimentara.
In conformitate cu prevederile codului familiei:
Art. 56
Filiatia fata de tata se stabileste, in afara de cazurile prevazute in art. 53, prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca.
Art. 57
Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti. Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.
Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.
Art. 58
Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana interesata.
Daca recunoasterea este contestata de mama, de cel recunoscut sau de descendentii acestuia, dovada paternitatii este in sarcina autorului recunoasterii sau a mostenitorilor sai.
Doar instanta poate obliga mama.La aceasta ipoteza se refera art. 64 alin 2 din codul familiei,potrivit caruia,,in cazul in care filatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte ,instanta judecatoreasca va putea (dar nu e si obligatoriu) da incunvintarea copilului sa poarte numele acestuia din urma.Asadar ,stabilirea filatiei si fata de al II-lea parinte nu antreneaza in mod obligatoriu modificarea numelui de familie al copilului.
Prin urmare, sa inteleg ca el are tot dreptul de a deschide proces in care sa-si ceara drepturile de tata desi nu l-a interesat soarta copilului pana acum si copilul are liniuta in certificatul de nastere in dreptul tatalui??Si poate castiga dreptul la vizita??Poate lua copilul de langa mama sa chiar daca pe tata nu l-a interesat pana acum si nu a dat niciun semn de viata??
Tatal are tot dreptul sa faca aceasta actiune in instanta. Mai mult, instanta ii va recunoaste dreptul parintesc, si cred, ca daca va cere ii va acorda si un drept de vizitare a copilului. Daca va cere, este probabil sa ii acorde si o custodie impartita, daca indeplineste conditiile prevazute de lege. De obicei, instanta apreciaza ca nu poate fi in interesul copilului, interzicerea legaturilor parintesti cu acesta. Trebuie sa insistati pe vicii....
Test de paternitate
blue_lion
Situatia sta In felul urmator: am avut o relatie de scurta durata cu o femeie(concubinaj). A ramas insarcinata ,dar din diferite motive nu sunt sigur de copil ... (vezi toată discuția)