avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recunoasterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recunoasterea copilului

Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:22, 19 Aprilie 2009
Filiatia fata de mama rezulta din faptul nasterii si se dovedeste prin certificatul constatator al nasterii.Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament. Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.

Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament. Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.

1. Prezumtivul tata nu vrea sa recunoasca copilul, si atunci mama se prezinta in fata ofiterului de stare civila, cu actul de identitate si certificatul constatator al nasterii copilului, pe baza carora se intocmeste si se elibereaza certificatul de nastere al copilului. In dreptul numelui tatalui - liniuta.
2.Actiunea în stabilirea paternitãtii din afara cãsãtoriei apartine copilului si se porneste în numele sãu de cãtre mamã, chiar dacã este minorã, ori de reprezentantul lui legal.
Dreptul de a porni actiunea în stabilirea paternitãtii nu trece asupra mostenitorilor copilului; ei pot continua actiunea pornitã de acesta.
Actiunea în stabilirea paternitãtii poate fi pornitã si împotriva mostenitorilor pretinsului tatã. Actiunea în stabilirea paternitãtii din afara cãsãtoriei poate fi pornitã în termen de un an de la nasterea copilului.
3. Filiatia fatã de tatã se stabileste prin recunoastere sau hotãrâre judecãtoreascã
4. Ambii pãrinti au aceleasi drepturi si îndatoriri fatã de copiii lor minori, fãrã a deosebi dupã cum acestia sunt din cãsãtorie, din afara cãsãtoriei ori înfiati. Ei exercitã drepturile lor pãrintesti numai în interesul copiilor.


carmesita a scris:

Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere?


In cazul acesta, se poate apela la procedura contencioasa pe calea unei actiuni in justitie, actiune in stabilirea paternitatii, astfel ca prezumtivul tata biologic va avea calitatea de parat si, daca se face dovada ca cererea este intemeiata, chiar daca paratul nu este de acord cu aceasta, instanta va constata acest fapt astfel ca minorul va avea un tata recunoscut de lege. ;)
Filiatia fata de mama se dovedeste prin certificatul constatator al nasterii, emis de maternitatea unde a avut loc nasterea.Daca tatal nu doreste sa recunoasca nou nascutul atunci ,certificatul constatator al nasterii va fi barat la rubrica tata!Cu acest certificat la care se adauga certficatul de nastere al mamei si CI/BI,mama se va prezenta la oficiul de stare civila de care apartne maternitatea,care-i va elibera certificat de nastere pentru nou nascut.Certificatul de nastere la rubrica tata va avea o liniuta.Tatal se poate prezenta sa rcunoasca nou nascutul, ,mai tarziu sau sa procedeze altfel,asa cum bine afirma colegii.Din punctul meu de vedere,cautati sa stabilti o relatie mai apropiata cu tatal nou nascutului(comunicati cu el)alegeti calea amiabila,actiunea in justitie pentru stabilirea paternitatii,ar fi ultima solutie!!!
Da, se poate apela in ultima instanta la procedura contencioasa in introducerea unei actiuni in stabilirea paternitatii, dar lucrurile nu pot fi prea mult taraganate deoarece aceasta actiune poate fi introdusa in maxim un an de la nasterea copilului de catre mama in numele copilului. Dupa expirarea acestui termen, actiunea va fi respinsa! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea copilului si modificarea certificatului de nastere ContSters76364 ContSters76364 Buna ziua Am un copil in varsta de 3 anisori, sanatos si voinic. Cand l-am nascut nu a fost recunoscut de tata, pe certificatul de nastere fiind trecuta ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea unui copil major deja recunoscut de un alt tata dangeorgescu2014 dangeorgescu2014 Buna ziua, Ma adresez si eu forumului dvs cu urmatoarea problema. Sunt un barbat in varsta de 32 ani nascut in afara casatoriei si recunoscut de un ... (vezi toată discuția)
Paternitate iriza iriza am o fetita de 4 ani nascuta in afara casatoriei.tatal a recunoscut o(e trecut pe certif de nastere)in tot acest timp nu m a ajutat cu nimic.poate sa ceara ... (vezi toată discuția)