avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoasterea unui copil major deja recunoscut de un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoasterea unui copil major deja recunoscut de un alt tata

Buna ziua,

Ma adresez si eu forumului dvs cu urmatoarea problema.

Sunt un barbat in varsta de 32 ani nascut in afara casatoriei si recunoscut de un presupus tata. De ceva timp am aflat ca parintele meu este o alta persoana.
Cum pot face ca sa-l actionez in instanta pe parintele meu real si acesta sa recunoasca ca este tatal meu.
Care este procedura tinand cont ca adevaratul tata nu se opune unui astfel demers, adica va fi de acord sa recunoasca in fata instantei.

Va multumesc frumos, astept raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:56, 16 Noiembrie 2014
Daca adevaratul tata este de acord cu recunoasterea dumneavoastra, aceasta se poate face si fara un proces, respectiv prin declaratie data d adevaratul tata la serviciul de stare civila, prin inscris autentic notarial sau prin testament. Daca recunoasterea este facuta prin inscris autentic, la Notariat, o copie a acestuia este trimisa din oficiu serviciului de stare civila competent, pentru a se face mentiunea corespunzatoare in registrele de stare civila.
Pentru inceput mergeti la serviciul de stare civila, cu tatal biologic, si solicitati sa ia act de declaratia acestuia. Daca serviciul de stare civila refuza sa ia act, atunci singura posibilitate este cea din fata instantei de judecata.
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2014
Oana Macovei, Avocat
Tatal biologic nu poate sa recunoasca pe nimeni pentru ca dl este deja recunoscut, are tata in certificatul de nastere, si nu mai poate fi recunoscut.
Ar trebui tagaduita paternitatea actuala si apoi s-ar putea face o recunoastere.
Insa dl are 32 de ani si s-ar putea sa nu mai fie in termen. Mai bine mergeti la un avocat cu toate detaliile si vedeti ce si cum.
nascut in afara casatoriei si recunoscut de un presupus tata

puteti contesta oricand recunoasterea care nu corespunde adevarului, apoi tatal va va recunoaste la starea civila sau la notar.
Pana sa va recunoasca tatal dvs , trebuie deci sa initiati un proces impotriva celui ce v-a recunoscut.
Actiunea nu e de tagada, ci de contestare a recunoasterii.
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2014
gi-jane2, moderator
Va multumesc frumos pentru raspunsurile dvs:

Uitati ce am gasit eu pe un anumit site:

"Conflictul aparent intre paternitatile din afara casatoriei


Copilul recunoscut poate introduce actiunea in stabilirea paternitatii fata de un alt barbat decat cel ce a facut recunoasterea, deoarece nu exista un text de lege care sa opreasca aceasta. Hotararea judecatoreasca prin care se stabileste paternitatea din afara casatoriei indeplineste si functia de contestare a recunoasterii anterior facute. Astfel ramane valabila ultima paternitate stabilita. Aceasta solutie se justifica prin aceea ca pe de o parte hotararea judecatoreasca intervenita este opozabila tuturor celor care au participat la proces. De exemplu daca cel ce a facut recunoasterea nu a participat la proces hotararea judecatoreasca intervenita ii este opozabila pana la dovedirea contrara pe cale judecatoreasca. Daca a participat la proces, hotararea judecatoreasca isi produce efectele in ceea ce-l priveste cu autoritate de lucru judecat. Pe de alta parte, reclamantul in actiunea pentru stabilirea paternitatii nu are obligatia sa administreze vreo proba in contestarea recunoasterii anterior savarsite. De aceea in literatura juridica se admite ca: in cazul pe care-l avem in vedere este valabila numai paternitatea stabilita prin hotarare judecatoreasca desi este ulterioara recunoasterii de paternitate."

Ce parere aveti despre treaba asta?
Contestarea paternitatii unui copil, nascut in afara casatoriei poate fi facuta de orice persoana interesata.( actiunea nu este prescriptibila ).


Filiaţia

SECŢIUNEA 1
Stabilirea filiaţiei
Art. 420
Contestarea recunoaşterii de filiaţie
(1) Recunoaşterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată oricând şi de orice persoană interesată.
(2) Dacă recunoaşterea este contestată de celălalt părinte, de copilul recunoscut sau de descendenţii acestuia, dovada filiaţiei este în sarcina autorului recunoaşterii sau a moştenitorilor săi.


Alte discuții în legătură

Paternitate veronika2008 veronika2008 Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitate sau contestare recunoastere filiatie. dandanaua dandanaua Un barbat recunoaste la starea civila un copil nascut de o femeie cu care a avut relatii extraconjugale. Copilul este recunoscut de acest barbat la momentul ... (vezi toată discuția)
Un copil nascut in afara casatoriei, fara tata, poate fi recunoscut de actualul sot? ralucamira ralucamira Nu am fost casatorita , am un copil iar tatal biologic nu l-a recunoscut si urmeaza sa ma casatoresc (nu cu tatal biologic:)) iar viitorul sot ar vrea ca fiul ... (vezi toată discuția)