avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... speta ciudata revendicare - nulitate absoluta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

speta ciudata revendicare - nulitate absoluta?

Dragi colegi

Vreau să vă prezint o speţă absolut nebună nemaiîntâlnită cred din domeniul legiilor proprietăţii

In anul 1946 clientul meu a fost silit să-şi cedeze proprietatea imobiliară (terenuri extravilane) primariei pentru a obţine cartela de pâine pentru familia sa.
În acest oraş cetăţenii care deţineau mai mult decât 2 hectare în proprietate nu primeau cartele de pâine, fiind astfelt nevoiţi la cedarea terenurilor.
Terenurile au fost administrate de Primărie, insă Primăria sau Statul Român nu s-a intabulat niciodată în CF, acesta rămând neschimbat pe numele fostului proprietar care a fost silit să-şi cedeze terenurile primăriei.

În anii 70 însă când s-a înfiinţat registrul de cadastru, posesorii (care au fost împosedaţi de către Primărie/GOSTAT de la acel moment au fost înscrişi în acest registru, cărţile funciare însă to ramând nemodificate pe numele fostului proprietar, fapt care nu fac posibilă retrocedarea acestora pe calea legiilor 18, 1, 247 încât comisiile argumentează că terenurile ar fii intrat în circuitul civil.

Întrebările care mi se pun în vederea revendicării pe calea dreptului comun şi pe care vreau să vă le pun şi vouă:

Pot invoca nulitate absolută a actului juridic de cedare silită sau numai nulitae relativă? Nu stiu exact dacă regulamentul practicat de primărie cu cartela de pâine şi cele 2 hectare de pământ au fost într-adevăr consfinţite de lege sau mai de grabă un caz de legiuire/legiferare.

Alte discuții în legătură

Speta revendicare c51888 c51888 Dragi colegi Vreau să vă prezint o speţă absolut nebună nemaiîntâlnită cred din domeniul legiilor proprietăţii In anul 1946 clientul meu a fost ... (vezi toată discuția)
Cedare silita terenuri pentru obtinerea cartelei de paine? lege sau practica dupa cel de-al ii-lea razboi mondial? c51888 c51888 Buna dimineata colegi Am o speta pe Legea 247 in care se afirma ca ar fi existat o (lege sau practica?) dupa cel de-al 2lea razboi mondial ca oamenii nu ... (vezi toată discuția)
Necesita rectificare carte funciara ori a titlului de proprietar? VicGeo VicGeo In urma decesului tatalui, am constatat ca actul de proprietare pentru casa si gradina a fost emis de primarie pe numele mostenitorilor bunicii, desi exista o ... (vezi toată discuția)