Buna ziua! Am si eu cateva intrebari legate de cumparare/arendarea terenului agricol. Vreau sa cumpar cateva hectare de teren agricol (il voi cumpara de la bunici) dar sunt noua in acest domeniu, deci, total pe dinafara. Deocamdata vreau sa-l cumpar pentru a-l da in arenda. Intrebarile mele ar fi:
- ce acte sunt necesare pentru cumpararea terenurilor agricole?
- daca cumpar acum terenul agricol, sunt obloigata la plata impozitului pe teren pentru anul in curs?
- exista un ghid legat de cumpararea terenurilor agriocole, modalitati de intrebuintare a acestora, initiere in aceasta noua ocupatie?
- exista un ghid legat de arendarea terenurilor agricole?
- exista, pe langa primariile localitatilor, consultanti in meseria de agricultor/detinator de teren agricol?
Va multumesc!
In primul rand trebuie sa stiti:
a) - daca terenu este atribuit in baza legii lor fondului funciar:
In acest caz, in baza legii .nr. 18/1991 s-a reconstituit dreptul de proprietate, respectiv s-a retrocedat terenul fostilor proprietari sau mostenitorilor acestora, si s-a constituit dreptul de proprietate adica s-a transmis in proprietate un teren care nu a apartinut nici solicitantului si nici antecesorilor acestuia.
In cel dinurma caz apare interdictia de a se vinde terenul pe termen de 10 ani.
b) daca terenul este intabulat -inscris in cartea funciara;
- in cazul cand terenul nu este intabulat, atunci trebuie sa se faca intabularea pe numele bunicilor, apoi se trece la vanzare;
c) daca bunicii nu sunt unici proprietari, atunci trebuie sa se dezbata succesiunea, apoi se trece la vazare, doar cota bunicilor.
Care sunt pasii ce trebuie urmati pentru a putea vinde acest teren.
Contractul trebuie incheiat in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute si daca terenul este extravilan atunci notarul nu incheie actul decat dupa ce aduci adeverinta ca s-a afisat oferta ta de vanzare la sediul primariei in raza careia se gaseste terenul (pentru exercitarea dreptului de preemtiune, dupa caz, de catre coproprietari, proprietarii vecini, arendasi)
Notarul va va indica toate actele necesare cu caere trebuie sa le aveti pentru incheierea acelui contract autentic.
Impozitul pe teren trebuie platit la zi de catre cei ce vor sa instraineze terenul, acest lucru se dovedeste cu certificatul de atestare fiscala eliberat de primarie- compartimentul taxe si impozite;
- nu exista un ghid de cumparare a terenurilor agricole, de initiere in folosinta terenurilor si modalitati de intrebuintare;
- i organigrama primariilor nu exista un compartiment special pentru consultanta in meseria de agricultor.
Transfer de proprietate
morys
Este posibil ca mama, respectiv bunica mea sa imi transfere o parte din proprietatile pe care le detin conform unor titluri de proprietate si a unor contracte ... (vezi toată discuția)