avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... diferenta dintre mostenire si donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

diferenta dintre mostenire si donatie

Care este diferenta dintre mostenire si donatie din punct de vedere al taxelor notariale si catre Statul Roman?
Care situatie este mai avantajoasa financiar?
Cum poate un minor (15 ani) sa intre in posesia unor bunuri ale bunicului, cu acceptul parintilor?
juridica este mare diferenta , la capitolul taxe mergeti si intrebati la un notariat.
Dezbaterea succesiunii teoretic e mai ieftina, daca se face intr-un interval de 2 ani de la data deschiderii succesiunii ( data decesului). Donatia costa la fel ( sau aproape) ca vanzarea-cumpararea, deci e relativ scumpa.
Minorul poate sa accepte donatii sau mosteniri cu acceptul autoritatii tutelare care ii numeste un curator ( poate fi o ruda).
Acum nu ati mentionat cum sa intre in posesia unor bunuri ale bunicului. Daca bunicul e in viata, poate sa ii doneze/vanda/lase testament. Daca spuneti ca exista acordul parintelui care este fiul/fiica bunicului, e foarte bine, desi nu e necesar, dar e bine de stiut ca nu va ataca nici un act.
Daca bunicul e decedat, nu se poate trece nimic direct pe numele nepotului, decat daca exista testament in favoarea lui. Daca nu exista, bunurile vor intra in proprietatea mostenitorilor legali ( sotie supravietuitoare si fii/fiice), apoi acestia pot dispune cum doresc.
Minorul accepta succesiunea sub beneficiu de inventar.Data fiind contrarietatea de interese intre parinti si acesta, e necesara numirea unui curator , pentru a-i reprezenta interesele in vederea perfectarii unui act de dispozitie.
Totodata, se impune si incuviintarea autoritatii tutelare.
In ceea ce priveste costurile , taxele notariale sunt mari ( dezbaterea succesiunii intervenita in termen de 2 ani de la deces da posibilitatea succesibililor de a nu plati impozitul , cu privire la masa succesorala).

Iesirea din indiviziune ( si dezbaterea mostenirii ) poate avea loc in fata instantei de judecata (recuperand taxa de 3% raportata la bunurile ce alcatuiesc masa de impartit , prezentand o tranzactie la prima zi de infatisare).Dupa acest moment procesual, prin buna invoiala , confintita tot intr-un asemenea contract (tranzactia )taxa va fi restituita injumatatit.

Daca , insa , mostenitorii renunta la cota parte ce le revine (renuntarea este un act personal, autentic , prin care erezii devin straini de succesiune) , atunci taxele , respectiv onorariul notariului vor fi calculate in raport de bunurile ce raman in masa succesorala.

Succes.;)
Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizare pentru acte de dispozitie ale minorului in urma decesului tatalui mirinuca mirinuca Intrebare: Care ar fi solutia pentru a intra in posesia unei despagubiri financiare in urma decesului titularului unui contract de asigurare avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire in favoarea celorlalti mostenitori soimumircea soimumircea In urma unei hotarari judecatoresti definitiva si irevocabila s-a instituit interdictia in ce o priveste pe fica mea majora care este bolnava. Cu acordul meu ... (vezi toată discuția)
Succesiune, testament, mostenitor rezervatar bolnav de alzheimer cristiansorin35 cristiansorin35 Buna ziua. Numele meu este Sorin. In urma cu 10 luni bunica mea din partea mamei a decedat lasandu-mi un testament cu toate bunurile pe numele meu. Mana mea ... (vezi toată discuția)