avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la mostenire in favoarea celorlalti ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la mostenire in favoarea celorlalti mostenitori

In urma unei hotarari judecatoresti definitiva si irevocabila s-a instituit interdictia in ce o priveste pe fica mea majora care este bolnava. Cu acordul meu am fost numit tutore de catre Autoritatea tutelara.Mai am un fiu major. Mama lor a decedat si as vrea sa declansez procedura de mostenire dupa mama lor.Intrebare:daca renunt la partea mea de mostenire ,in ce priveste un imobil construit impreuna cu mama lor,in favoarea celor doi copii,o pot reprezenta pe fica mea in calitate de tutore la primirea mostenirii eu nemaifacand parte din masa succesorala prin renuntare in favoarea lor?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:25, 25 Februarie 2014
Daca doriti puteti renunta la partea care vi se cuvine din mostenirea sotiei, astfel, in final proprietarii imobilului veti fi dvs. impreuna cu cei doi copii, pt. ca prin renuntarea pe care o planuiti cedati doar cota ce vi se cuvine in calitate de sot supravietuitor. (va ramane cota dvs. de 1/2 din imobil, acesta fiind bun comun)
Pt. dezbaterea succesiunii oricum va fi nevoie de o noua sentinta a instantei de tutela, aceasta avand ca obiect strict reprezentarea interzisei judecatoresti in cadrul succesiunii ( nu veti putea folosi prima sentinta). O veti putea reprezenta pe fiica fie ca renuntati, fie ca va acceptati partea, pt. ca oricum ea este obligatoriu acceptanta.
da eu vreau sa renunt numai la partea ce mi se cuvine ca sot supravietuitor.Sa inteleg ca trebuie sa deschid un nou proces in instanta ? Cum se deshide acesta cu recomandare de la notar?
Nu va speriati, nu va judecati cu nimeni pt. ca nu este propriu-zis un proces. Instanta de tutela este locul unde se gasesc solutii pentru reprezentarea minorilor, incapabililor sau a interzisilor judecatoresti (cum este cazul fiicei dvs.) si unde se emit decizii.
Dvs. in calitate de tata va prezentati la grefierul de serviciu din cadrul judecatoriei la care sunteti arondati cu: certificatul de deces al sotiei, certificatul de nastere al fiicei, precum si cu prima sentinta si cereti emiterea unei Decizii pentru ca fiica sa poata fi reprezentata in cadrul procedurii succesorale. Pentru formularea cererii veti fi indrumat de grefier. Va poate fi de folos si o solicitare oficiala a notarului public la care depuneti actele pentru dezbaterea succesiunii, dar nu este obligatorie.
1. În cazul acceptăƒrii succesiunii, este cert că nu o puteţi reprezenta pe fiica pusăƒ sub interdicţie. Motivul: contrarietatea de interese.

2. Nici în cazul renunţării nu cred căƒ o veţi putea reprezenta, din acelaşŸi motiv, contrarietatea fiind datăƒ de faptul că la dezbaterea succesorală urmeazăƒ a se stabili cota dumneavoastră din bunurile comune în urma încetării comunităţii prin decesul soţiei, cotă care afectează masa succesorală şi, implicit, valoarea cotei celorlalţi moştenitori.

3. Reprezentarea se va soluţiona prin numirea unui curator.

4. Nu ştiu dacă la această dată funcţionează instanţa de tutelă. Cred că problema a rămas tot în ograda autorităţii tutelare din cadrul primăriei.

Instanta de tutela functioneaza. (poate nu in toate judetele, dar personal am avut dovada)
In cazul acceptarii succesiunii nu se poate vorbi de interese contrare. Atat tatal cat si fiica (eventual si fiul) accepta succesiunea. Pur si simplu se accepta succesiunea (toti au acelasi scop, acceptanti). Nu se instraineaza, deci nu e vorba de interes contrar (sa urmareasca cineva folosul in detrimentul altui mostenitor).
In speta de care am amintit mai sus cand am zis ca instanta de tutela functioneaza, mama incapabilului a fost desemnata strict pt. acceptarea succesiunii si administrarea acesteia in folosul reprezentatului.
Ultima modificare: Marți, 25 Februarie 2014
VoL, utilizator

Alte discuții în legătură

Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)
Diferenta dintre mostenire si donatie carmen.pascu7 carmen.pascu7 Care este diferenta dintre mostenire si donatie din punct de vedere al taxelor notariale si catre Statul Roman? Care situatie este mai avantajoasa ... (vezi toată discuția)
Succesiune - sotie si 3 copii dintre care unul cu un handicap de gradul 1 b_loredana85 b_loredana85 Sotul meu a decedat si vreau sa stiu ce ar trebui sa fac in legatura cu succesiune. Am si un copil handicapat de gradul unu si as vrea sa stiu daca si el intra ... (vezi toată discuția)