avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de maternitate / indemnizatie de ingrijire si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de maternitate / indemnizatie de ingrijire si crestere copil

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 7 luni si as dori sa ma ajutati cu informatii referitoare la concediu de maternitate si la indemnizatia de ingrijire si crestere a copilului:
1. imi pot lua concediu de maternitate incepand cu saptamana 30 de sarcina (7 luni si jumatate) - in acest moment sunt in concediu medical datorita unor probleme legate de sarcina;
2. cum se calculeaza suma pe care o voi lua in perioada concediului de maternitate?
3. la ce institutie trebuie sa merg in vederea obtinerii indemnizatiei de ingrijire si crestere copil, ce documente trebuie sa prezint.si in cat timp de la nasterea copilului trebuie sa ma prezint?
4. stiu ca pentru nastere se mai acorda si asa numitul trusou al nou nascutului - unde trebuie sa ma prezint, cu ce documente si in cat timp de la nastere.

Multumesc anticipat pentru lamuriri!

Cel mai recent răspuns: Elena Savciuc , Consultant resurse umane 18:34, 10 Mai 2010
Aveti dreptul la concediu pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiati de indemnizatie de maternitate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea dumneavoatra, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Pentru a beneficia de acest concediu trebuie sa aduceti angajatorului certificatele medicale eliberate de medicul de familie sau medicul specialist (concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical).

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul FNUASS. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG nr.158/2005 din care se retine doar cas.

Pentru a beneficia de concediul de ingrijire copil pana la 2 ani si implicit de indemnizatie, este obligatoriu ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal. Inainte de incetarea concediului de lauzie trebuie sa faceti cerere ca angajatorul sa va supsende contractul de munca pe durata CIC, cerere care va fi insotita de o copie dupa certificatul de nastre al copilului. Angajatorul va elibera o adeverinta cu veniturile nete in ultimile 12 luni si o copie dupa decizia de suspendare pe care le veti anexa dosarului pe care-l depuneti la serviciul social ce tine de primaria unde aveti domiciliul. Mai nou, unele primarii cer si copii dupa fisele ficale.
Drepturile reprezentand indemnizatia se cuvin si se platesc incepind cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul si indemnizatia de maternitate (minim 42 zile calendaristice de la data nasterii copilului), daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data. Daca ati depasit termenul de 60 de zile lucratoare de la data incetarii concediului de sarcina si lauzie, se ia in calcul data depunerii cererii.


Ce acte trebuie sa contina dosarul dar si mai multe informatii aflati din OUG nr.148/2005.

Banii pentru trusou si alocatia pentru nou-nasacut se obtin de la primarie, in urma unei cereri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal - postnatal - indemnizatie camelia babancu camelia babancu Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat pt concediu prenatal. La cate zile am dreptul si dupa cat timp trebuie depus dosarul pentru ajutorul de ingrijire ... (vezi toată discuția)
Ajutor de crestere copil mihaela-ciolea mihaela-ciolea Buna seara!Pe data de 16 decembrie voi intra in prenatal,si voi primi 85%din salariu.Intrebarea mea este,dupa ce se termina prnatalul,cum voi intra in posesia ... (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie ContSters175780 ContSters175780 Buna ziua, Intrebarea se refera la cele 126 de concediu de sarcina si lauzie. Sunt la a 2-a sarcina si medicul de familie care imi elibereaza concediul ... (vezi toată discuția)