avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... O instanta a Tribunalului Constanta incuviinteaza ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

O instanta a Tribunalului Constanta incuviinteaza concedierile ilegale.

Am investit instanta de judecata a fondului, la Tribunalul Constanta (formata din :
Presedinte: AC
Judecator : ST
Asistenti Judiciari : LV, MN

cu o solicitare de anulare a Deciziei de Concediere nr. [EDITAT] din data de 10.07.2009 pe care am considerat-o netemeinica si nelegala intrucat la data cand am fost concediata, conform art. 65 Codul Muncii, ma aflam sub incidenta normei imperative prevazuta de dispozitiile art. 10 din Legea 54/2003 a sindicatelor, art. 60 lit. “ h” si art. 223 alin. 2 din Codul Muncii, precum si art. 114 din Contractul Colectiv de Munca al [EDITAT] pentru perioada 2009-2011.

In fata instantei de fond, am aratat prin probatoriul administrat ca , la data concedierii indeplineam conditiile exprese prevazete in lege , in sensul ca ma aflam in termenul de 2 ani de la data incetarii mandatului , iar concedierea viza motive neimputabile mie – DESFIINTARE LOCULUI MEU DE MUNCA (!!!).

Mai mult decat atat, pe parcursul desfasurarii judecatii de fond am depus documente din care a rezultat faptul ca, desi in cererea de chemare in judecata initiala am aratat ca mandatul meu de reprezentant organele de conducere al Sindicatului “ Dreptatea” Constanta - vicepresedinte, a expirat la 05.03.2009 si ma aflam in perioada de 2 ani de dupa incetarea mandatului cand nu puteam fi concediata pentru motive neimputabile, am fost in masura sa produc dovada faptului ca si dupa data de 05.03.2009 aveam calitate de membru in organele de conducere a Sindicatului “ Dreptatea” Constanta.

Precizez ca la termenul de judecata din 23.09.2009 am facut dovada in instanta ca si dupa data de 05.03.2009 am fost realeasa in cadrul organului de conducere al Sindicatului “ Dreptatea” Constanta prin depunerea procesului verbal prin care am fost aleasa, precum si a Sentintei civile nr.98/J/06.04.2009 emisa de Judecatoria Constanta prin care se ia act de modificarile la actele statutare ale Sindicatului “Dreptatea” ;

Prin probele administrate in fata instantei de fond am aratat ca in cauza erau incidente dispozitiile art. 10 din Legea 54/2003 raportat la prevederile art. 60 lit “h” si art. 223 alin. 2 din Codul Muncii, in sensul ca se indeplineau cumulativ urmatoarele conditii :

1) Salariatul sa faca dovada ca la momentul concedierii eram aleas, conform legii, in organele de conducere sau se afla in termenul de 2 ani de la incetarea mandatului

2) Concedierea sa vizeze motive neimputabile lor, pe care legea le lasa la aprecierea celui care angajeaza.

Instanta de fond mai sus prezentata, dupa 5 termene de judecata(15 iulie-7 decembrie 2009) , imi respinge actiunea.

Desi am depus prin avocat, pe 09.12.2009 recurs declarativ si o cerere de redactatre cu celeritate a motivarii instantei, nimeni nu a dat importanta acestei solicitari iar motivarea mi-a sosit prin posta pe 02.03.2010, dupa aproape 3 luni.

Vreau sa va supun atentiei cateva pasaje din Sentinta Civila nr.1283/07.12.2009 emisa de doamnele judecator CA si TS:

„Prin cererea de fata, reclamanta (n.a. persoana concediata) nu a criticat decizia de concediere sub aspectul indeplinirii conditiilor impuse de textul de lege invocat in chiar cuprinsul actului, ci a sustinut nelegaliatea masurii dispuse de angajator din perspectiva aplicabilitatii dispozitiilor art.10 din Legea 54/2003. In consecinta, analiza cererii de fata va porni de la constatareaca desfiintarea locului de munca al reclamantei a avut o cauza reala si serioasa, imprejurare necontestata de reclamanta nici prin cererea de chemare in judecata si nici prin raspunsurilor la interogatoriu.
..............................
Pentru aceste considerente, se va retine ca in cazul reclamantei a operat o desfiintare efectiva a postului ocupat, avand la baza o cauza reala si serioasa, astfel incat in mod corect prin decizia contestata s-a dispus incetarea contractului individual de munca in temeiul art.65 Codul Muncii.
Dispozitiile art.10 din Legea 54/2003, de a caror aplicabilitate se preleveaza si reclamanta, au fost edictate intr-adevar in favoarea salariatilor care ocupa functii sindicale de conducere, in scopul prevenirii si sanctionarii tuturor formelor de discriminare si pentru a li se asigura acestor persoane protectia legii contra oricaror forme de constrangere de care poate dispune angajatorul.
Ca orice norme de favoare, acestea insa nu trebuie insa interpretate intr-o modalitate discretionara, care se dea nastere la abuzuri din partea salariatului si sa genereze pentru angajator o imposibilitate efectiva de a dispune de atributul organizarii propriei activitati.
..............................
Mentinerea unui post care nu mai exista la nivelul niciunui judet din tara, doar pentru a nu demonstra un tratament discriminatoriu la adresa unui lider de sindical, ar fi reprezentata nu doar rezultatul unei interpretari rigide a textului legal, ci crea si premisele unei situatii discriminatorii in raport cu ceilalti salariati, membrii simpli de sindicat sau neafiliati structurii sindicale”

Aceasta este interpretarea facuta de o instanta de fond a Tribunalului Constanta, formata din doamnele judecator CA si TS, raportat la prevederile art. 10 din Legea 54/2003, art. 60 lit “h” si art. 223 alin. 2 din Codul Muncii.

De fapt, instanta de fond, in intreaga motivare nu face deloc referire la art. 60 lit “h” si art. 223 alin. 2 din Codul Muncii.

Referitor la art. 223 Codul Muncii, exista Decizia nr. 124/15.02.2007 a Curtii Constitutionale, decizie definitiva si general obligatorie, care insa ori a fost ignorata de cele doua judecatoare, ori nu au cunostinta de existenta ei, ori........mai bine ma opresc, aprecierea o las la latitudinea dvs.

Am gasit pe internet, cautand spete similare, pe Link-ul Jurisprudenta, urmatoarele decizii:

1) Decizia 429/2005 a Curtii de Apel Constanta
2) Decizia civila nr.1204/11.11.2004 a Curtii de Apel Ploiesti
3) Decizia civila nr.584/2006 a Curtii de Apel Targu Mures
4) Decizia nr. 124/15.02.2007 a Curtii Constitutionale,

Toate aceste decizii definitive si irevocabile sus-amintite, au solutionat spetele in favoarea celui concediat, in unanimitate, ca de altfel si instantele de fond unde s-au judecat in prima instanta, cauzele. Numai la Tribunalul Constanta s-a gasit o alta interpretare a legii.

Sunt in asteptarea recursului la Curtea de Apel Constanta, dar dupa asa o motivare, in care instanta a retinut pasaje intregi numai din notele paratei, nu mai am incredere in aplicarea corecta a legilor.

Va rog din suflet, pe toti cei din domeniul juridic, sa-mi spuneti ce as mai putea face in cazul de fata, intrucat o stramutare a judecarii recursului catre o alta Curte de Apel din tara, nu vad cum as putea obtine ?
Ultima modificare: Luni, 10 Mai 2010
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:19, 4 Iulie 2010
1. Curtea Constitutionala nu solutioneaza litigii .. prin decizia amintita, Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 223 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.

2. Concedierea în temeiul art. 65 din Codul muncii permite cenzura instanţei numai în ceea ce priveşte existenţa caracterul efectiv al desfiinţării şi a cauzei reale şi serioase.

3. Stramutarea litigiului il puteti face pe motiv de banuiala legitima...Cererea de stramutare intemeiata pe motive de banuiala legitima se depune la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
pentru pct. 1

multumesc. oricine cred ca stie ca la Curtea Constitutionala nu se solutioneaza litigii , insa deciziile sale in plen, sunt izvor de drept, au putere de lege si sunt obligatorii din cate stiu ; daca nu e asa va rog sa-mi spuneti si sa motivati raspunsul

pentru pct. 2
din speta de mai sus reiese clar ca angajatorul s-a prevalat de prevederile art. 65 Codul muncii si instanta de judecata a analizat contestatia tot prin prisma art. 65, insa tot atat de clar este ca atat angajatorul, cat si instanta de judecata, au incalcat flagrant prevederile imperative ale art. 60 lit. h din acelasi Cod al muncii. Primul(angajatorul) prin nesocotirea acestuia la luarea Deciziei de concediere si a doua (instanta de judecata) prin neanalizarea deciziei de concediere si din prisma temeiurilor de drept invocate de contestatoare( de mine) , respectiv art. 60 lit h si art. 223 alin.2 din Codul muncii coroborat cu art. 10 din legea 54/2003 si art. 114 din CCM 2009-2011 incheiat intre angajator si sindicatele angajatilor acestuia. V-as ramane profund indatorata daca mi-ati raspunde si din prisma temeiurilor de drept invocate de mine. multumesc
Daca cititi bine decizia invocata, atunci va puteti da seama ca izvor de drept este doar ceea ce a hotarat Curtea Constitutionala si nu motivarea deciziei ... prin decizia respectiva, Curtea a respins exceptia de neconstitutionalitate a art.223 alin.2 C.mun. ... adica, acest articol nu contravine dispozitiilor constitutionale.

Nu ma pot substitui gandirii judecatorilor aceli instante, dar din punctul meu de vedere consider ca hotararea pronuntata este nelegala si netemeinica .. cred ca Curtea de Apel va casa hotararea respectiva.
va multumesc pentru asistenta.am si eu aceeasi speranta vis-a-vis de Curtea de Apel, D A R si o oarecare temere deorece, reprezentantul local al paratei, colaboreaza de 20 de ani cu instantele constantene, si s-a dovedit a fi cat se poate de " fructuoasa colaborarea''. de aceea ma gandeam la o stramutare a litigiului.. dar....
Exista posibilitatea sa stramutati procesul pentru motiv de banuiala legitima .. cerere se depune la ICCJ.

Alte discuții în legătură

Lideri de sindicat pui01 pui01 Buna ziua Daca un lider de sindicat, care reprezinta o structura la mai multe institutii ale statului, are cumul de functii la una dintre unitati, poate fi ... (vezi toată discuția)
Concediere lider sindicat iluana iluana Buna seara, As dori sa stiu daca este legala emiterea unei decizii de concediere colectiva a unui lider de nucleu sindical (aproximativ 50 membri de ... (vezi toată discuția)