avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere lider sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere lider sindicat

Buna seara,

As dori sa stiu daca este legala emiterea unei decizii de concediere colectiva a unui lider de nucleu sindical (aproximativ 50 membri de sindicat), angajat al unei societati comerciale pe actiuni (numeric aproximativ 400 de angajati), aflata in insolventa. Decizia de concediere este semnata de un reprezentant al firmei care administreaza judiciar repectiva societate aflata de 2 ani in insolventa. Ce cai de atac in justitie sunt impotriva aceastei decizii? Care este cadrul legislativ care il apara pe liderul de nucleu sindical in acest caz?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: arhontele , utilizator 18:27, 24 Noiembrie 2010
Pe toată durata exercitării mandatului, precum şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate.
Dupa parerea mea si din cate am patit eu nu exista nicio norma legala care sa-i apere pe liderii de sindicat.La mine patronul si-a facut o "reorganizare" tehnico-administrativa in urma careia singurul care a avut de suferit am fost eu (liderul sindical ) .
In instanta au castigat pe motiv ca art. 10 din Legea sindicatelor nu mi se poate aplica fiind o norma de favoare si ca orice norma de favoare duce la discriminare fata de ceilalti membrii de sindicat, bla....bla...

Nu prea aveti sanse mai ales in situatia unitatii dumneavoastra (poate doar daca la Constanta la mine nu-i ceva "special" ce m-a facut sa-mi pierd increderea in justitie).

Art. 60. - (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

h) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Ultima modificare: Marți, 23 Noiembrie 2010
rosu gheorghe, utilizator
este dor o parere...tot la Constanta o colega a castigat la recurs....de ce nu ati facut recurs?
arhontele a scris:

este dor o parere...tot la Constanta o colega a castigat la recurs....de ce nu ati facut recurs?


La mine au fost mai aprigi fata de cum au fost cu colega L. Ba...... de la Rom.....com, daca despre cazul ei este vorba.
Pentru a nu putea face recurs, pentru ca motivasera hotararea contrazicand doua hotarari ale Curtii constitutionale (copy-paste cu nu in fata), "s-a intamplat" sa nu primesc motivarea si sa nu pot declara recursul in termen.
Unei alte colege de serviciu i s-a respins recursul, tot ca nefiind in termen, dar au folosit alta strategie.
Motivand in hotarare ca ".......angajatorul a procedat corect diminuandu-i unilateral drepturile salariale in conformitate cu art.48 din Codul muncii......#-o" #-o trebuia facut ceva ca sa nu se poata ajunge la recurs.
La sfarsitul motivarii instanta spune:

In numele legii hotaraste:
-respinge actiunea ca nefondata .........
-cu drept de recurs in termen de 15 zile

Semneaza: presedinte ,judecator,asistenti si grefier.

Recursul se depune in interiorul termenului indicat de instanta(in a douasprezecea zi de la data de primire de pe stampila postei.
La prima zi de infatisare la recurs ni se spune ca trebuie judecata cu prioritate exceptia tardivitati introducerii recursului:"> curtea urmand sa se pronunte.
La doua zile apare pe portal respingerea recursului ca fiind tardiv introdus #-o.
#-o#-o#-o .
Putea oare o instanta care este specializata pe litigii de munca sa produca asa gafe "nevinovate" atat in motivari cat si ca termen de recurs recomandat ?
O avea vreo importanta ca a fost acelasi judecator si acelasi angajator in ambele cazuri expuse aici si in alte doua care sunt si ele in recurs cu termene in decembrie?
NU, nu cred ca sunt vinovati ei cu nimic, suntem noi prosti si ei sunt "baietii destepti"
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2010
rosu gheorghe, utilizator
ce mafioti!!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lideri de sindicat pui01 pui01 Buna ziua Daca un lider de sindicat, care reprezinta o structura la mai multe institutii ale statului, are cumul de functii la una dintre unitati, poate fi ... (vezi toată discuția)
Protectie lider grupa sindicala arhontele arhontele Sindicat simplu fara personalitate juridica si reprezentativitate ,dar cu 50 de membri ....Daca acesta este afliat la un sindicat cu personalitate juridica ... (vezi toată discuția)
Art.10 legea sindicatelor rosu gheorghe rosu gheorghe Astazi am primit o adresa prin care sunt instiintat ca urmeaza ca dupa 20 zile de preaviz sa fiu concediat. In drept se motiveaza cu art.61. lit.c din Codul ... (vezi toată discuția)