avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Protectie lider grupa sindicala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Protectie lider grupa sindicala

Sindicat simplu fara personalitate juridica si reprezentativitate ,dar cu 50 de membri ....Daca acesta este afliat la un sindicat cu personalitate juridica si repezentativitate ,dar liderul ales face parte din organele de conducere ale sindicatului la care s a afliat beneficiaza de protectie in conditiile legii sindicatelor?
Cel mai recent răspuns: arhontele , utilizator 21:14, 5 Februarie 2010
Pe toată durata exercitării mandatului, precum şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate - art.223 alin.2 din Codul Muncii.

Exista o corelaţie intre art. 223 din Codul muncii şi art. 10 din Legea nr. 54/2003 a sindicatelor, deoarece ambele dispoziţii privesc aceeaşi materie, sia nume : protectia liderilor de sindicat,
Urmariti discutiile si de pe topicul "Tipuri de sindicat". Este vorba de aceiasi situatie.

Sindicat simplu fara personalitate juridica
liderul
Daca nu are personalitate juridica nu este organizatie sindicala legal constituita in sensul legii 54/2003.
In cazul expus, cele 50 de persoane nu sunt afiliate la un sindicat cu personalitate juridica ci sunt sunt membre ale acelui sindicat. Cele 50 de persoane constituie o grupa/nucleu (organizare conform statut-ului) iar acestei grupe/nucleu, daca este ales in organele de conducere ale sindicatului cu personalitate juridica, beneficiaza de protectie conform legii.
sau a unei functii eligibile in sindicat,cum ar fi organe de control(comisia de cenzori)potrivit articolului 60 litera h din Codul Muncii
h) pe durata exercitării unei funcÑii eligibile într-un organism sindical, cu excepÑia situaÑiei în care
concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare
repetate, săvârsite de către acel salariat

liderul de grupa sindicala e protejat mai mult prin acest articol decat prin legea sindicatelor....protectie speciala necesara pentru ca oricand isi poate pierde locul de munca daca incerca sa apere drepturile colegilor de grupa sindicala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tipuri de sindicat arhontele arhontele Cate tipuri de sindicat exista? 1.Sindicate cu personalitate juridica. 2.Sindicate reprezentative. 3.Sindicat simplu fara personalitate juridica si ... (vezi toată discuția)
Lideri de sindicat puiubuiu puiubuiu Ca lider de sindicat in invatamant este legal sa am reducere de activitate? (vezi toată discuția)
Cum imi pot concedia liderul de sindicat? arhontele arhontele Daca o firma are angajati si 2 operatori PC si unul e lider de sindicat ,iar firma isi reorganizeaza activitatea poate concedia liderul de sindicat chiar daca ... (vezi toată discuția)