avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tipuri de sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tipuri de sindicat

Cate tipuri de sindicat exista?
1.Sindicate cu personalitate juridica.
2.Sindicate reprezentative.
3.Sindicat simplu fara personalitate juridica si reprezentativitate (dar cu 50 de membri )poate apara la fel de bine drepturile membrilor ca primele doua?Daca este afliat la un sindicat cu personalitate juridica si repezentativitate este considerat si el asa?
Organizatiile sindicale din unitate sunt reprezentative, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr.130/19996 ( au statut legal de organizatie sindicala; numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii.), precum si daca sunt afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa.
Daca ne referim la organizatiile salarialitor, conform legii 54/2003 exista un singur mod d eorganizare al salariatilor in sindicat.
1. dobandeste personalitate juridica
2. dobandeste dreptul de reprezantivitate conform legii 130/1996
3. organizeaza si reprezinta salariatii in conflictele de munca (legea 168/1999)
4. reprezinta membrii de sindicat in instanta si in fata autoritatilor publice
Pentru a fi infiintat un sindicat este nevoie de min. 15 persoane.Nu exista sindicat fara personalitate juridica. Daca nu detine reprezentativitate conform legii nu poate decat sa fie un sindicat "de vitrina" in cazul negocierilor colective, in schimb, personalitatea juridica ii confera dreptul de a reprezenta interesele membrilor sai pe parcursul derularii relatiilor de munca intre acestia si angajator.
5. Faptul ca est afiliat la o alta organizatie reprezentativa nu ii confera dreptul de reprezentativitate in cadrul unitatii decat in conditiile impuse de legea 130/1996 (min.30% din salariati), dar aceasta reprezentativitate se refera numai la negocierile colective si nu are are alte implicatii in modul cum organizatia isi conduce activitatea si isi reprezinta membrii, singurul lucru ce trebuie indeplinit in acest caz este inregistrarea si obtinerea personalitatii juridice.
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2010
ContSters42179, utilizator
In aceste conditii liderul ales de membrii pe care i reprezinta(peste 50) si care face parte din organele de conducere ale sindicatului la care s a afiliat este protejat de lege...articoul 10 din legea sindicatelor??
Este, dar protectia se rezuma numai in sensul activitatii sindicale.
toti membri consiliului de conducere beneficiaza de protectie potrivit legii!
spre ex. nu pot fii concediati decat dupa 2 ani de la incetarea activitatii sindicale !

Alte discuții în legătură

Protectie lider grupa sindicala arhontele arhontele Sindicat simplu fara personalitate juridica si reprezentativitate ,dar cu 50 de membri ....Daca acesta este afliat la un sindicat cu personalitate juridica ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat adinutza.2008 adinutza.2008 Am depus la judecatorie cererea impreuna cu toate documentele cerute de lege pentru infiintarea unui sindicat, insa mi s-a spus ca pot depune si cererea de ... (vezi toată discuția)
Lider de sindicat LiviuPetruta LiviuPetruta Este corect ca in situatia reducerilor de personal ce se fac in invatamant,Prioritate sa aiba liderul de sindicat in defavoarea unui profesor cu activitate de ... (vezi toată discuția)