avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... art.10 legea sindicatelor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

art.10 legea sindicatelor

Astazi am primit o adresa prin care sunt instiintat ca urmeaza ca dupa 20 zile de preaviz sa fiu concediat.
In drept se motiveaza cu art.61. lit.c din Codul muncii ( dupa ce mi s-a desfiintat postul si mi s-a oferit altul,medicul de medicina muncii m-a declarat inapt medical).
Eu sunt lider de sindicat si am intrat in dizgratia angajatorului pentru ca am refuzat sa semnez contractul de munca la nivel de unitate ce cuprindea clauze sub cele minime din cel pe ramura si din cel la nivel national.
Legea sindicatelor
Art. 10. - (1) În timpul mandatului şi în termen de 2 ani de la încetarea mandatului, reprezentanţilor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasă la aprecierea celui care angajează, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizaţiei sindicale.
Intrebarea mea este:faptul ca sunt bolnav poate fi considerat un motiv imputabil mie?
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2010
rosu gheorghe, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:46, 20 Iulie 2010
Buna ziua.Situatia dvs. este una interesanta.Suferiti intradevar de o afectiune care va face inapt medical?Daca da, inapt medical pentru o anumita functie,meserie sau pentru pentru orice activitate?
Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:

a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
...
Sa intelg ca ei nu aveau voie sa ma dea in somaj?
1. Acest articol din Normele de aplicare a Legii 76/2002 tocmai asta spune: ca incetarea CIM cu art.61, lit.c) din Codul muncii va permitre sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
2. Problema insa este alta: daca concedierea dvs. cu art.61, lit.c) este legala, adica sunteti, intra-adevar, inapt fizic sau psihic, in a va indeplini atributiile corespunzatoare functiei dvs.
3. Puteti sa atacati decizia la Tribunal Ati luat legatura cu liderii de sindicat din federatia din care faceti parte, sa va ajute cu un avocat?
adiv a scris:

Buna ziua.Situatia dvs. este una interesanta.Suferiti intradevar de o afectiune care va face inapt medical?Daca da, inapt medical pentru o anumita functie,meserie sau pentru pentru orice activitate?

Chiar sunt bonlav;am doua accidente vasculare cerebrale si ei stiind asta m-au trimis intr-o cariera ca inginer-cariera desi am absolvit facultatea de constructii si pana la izbucnirea conflictului (iunie2009) am lucrat in cadrul biroului "productie".
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2010
rosu gheorghe, utilizator

Alte discuții în legătură

Situatie imputabila sau neimputabila??!! rosu gheorghe rosu gheorghe Am si eu o intrebare.Medicul de medicina muncii din unitate m-a declarat inapt pentru locul de munca propus de conducerea unitatii si aceasta m-a concediat ... (vezi toată discuția)
Lucrez intr-o institutie de stat dar vreau sa plec de acolo si sa beneficiez de indemnizatie de somaj dragosbc dragosbc buna ziua, am o nelamurire va rog: lucrez intr-o institutie de stat si vreau sa plec de acolo si sa beneficiind de indemnizatie de somaj. problema e ca ei nu ... (vezi toată discuția)
Beneficiaza de somaj cu lichidare art.61 c simomagda simomagda Buna ziua ! Poate beneficia de somaj o persoana declarata inapt fizic pt.functia detinuta si careia nu i se poate acorda un alt post ? S-a facut si catre ... (vezi toată discuția)