avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... martor fara voie?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

martor fara voie?

Azi am fost depasit pe linia continua de un autoturism,dupa care ne a oprit politia pe amandoi (pe primul pt suspendare si pe mine ca martor),mi a cerut buletinul sa mi i a datele iar eu le am zis ca nu doresc sa fiu mator la eveniment (stiind pe pielea mea ca nu e usor sa fi pieton),iar ei au zis ca sunt obligat sa fiu martor pt ca am vazut cum s a intamplat.Intrebarea mea este daca ei au procedat corect sa ma puna martor fara voia mea?si in ce articol ma incadrez cu refuzul marturiei mentionez ca nu am refuzat prezentarea acteleor mele si ale masinii si nu am semnat ca martor nici un proces verbal ei trecandu mi numele si cnp ul pe o agenda.Multumesc
Cel mai recent răspuns: jannet , utilizator 15:38, 11 Mai 2010
bine a-ti facut ca nu a-ti semnat...nu va pot obliga sa declarati ceva ce nu stiti sau a-ti uitat:D.....si in plus a-ti scapat de drumuri la tribunal....;)....problema este ca va vor chema in instanta daca se ajunge la proces si acolo dvs stiti ce veti spune caci"marturia mincinoasa este infractiune"
o seara buna
Cand contravenientul refuza sa semneze procesul verbal de constatare a contraventiei este obligatorie semnarea acestuia de catre un martor care insa trebuie sa confirme doar refuzul contravenientului de a semna procesul verbal.
n principiu nu ar trebui sa vi se ntample nimic.
eventual (dar nici macar n-ati semnat) sa va cheme pe la instanta,dar nu sunteti obligat sa mergeti
Conform art. 83 Cod proc. pen. "Persoana chemata ca martor este obligata sa se infatiseze la locul, ziua si ora aratate in citatie si are datoria sa declare tot ce stie cu privire la faptele cauzei."
art. 198 alin.(2) "Lipsa nejustificata a martorului se sanctioneaza cu amenda judiciara de la 250 la 5.000 lei"

De mentionat ca amenda judiciara se noteaza in cazier.
Multumesc tuturor care mi au dau un sfat dar totusi la ce ma framanta pe mine nu am gasit raspunsul.Intrebarea mea era DACA EI AU PROCEDAT CORECT PUNANDU MA MARTOR LA FATA LOCULUI FARA SA ACCEPT EU LUCRUL ASTA SI CE ARTICOL SAU LEGE MA OBLIGA SA FIU MARTOR LA FATA LOCULUI NU IN INSTANTA.Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda sau nu? ionut722 ionut722 Buna ziua. am un vecin taximetrist si am apelat astazi la el pentru o cursa. La destinatie a oprit in spatele unei statii de taxi, i-am platit, dar pentru ca ... (vezi toată discuția)
Semnatura martor proces verbal de contraventie? Ene  Dragos Ene Dragos Buna ziua.In cazul in care refuz sa semnez un proces verbal de contraventie din cate stiu mi se comunica prin posta in termen de 15 zile alaturi de semnatura ... (vezi toată discuția)
Martorul asistent nu poate fi găsit și nici adus cu mandat. ce valoare are, în aceste condiții, semnătura lui de pe pv? nchris nchris In cadrul P.V. de contraventie a fost trecut de catre politist ca martor asistent o persoana care nu a asistat la fapta. Martorul meu din masina a ... (vezi toată discuția)