avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... reprezentare juridica ong
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

reprezentare juridica ong

Intrebare:
In cazul unui ong cu trei membri fondatori, aceeasi membri ai Consiliului Director, drept de semnatura si stampila pe acte ce reprezinta Asociatia are numai presedintele Asociatiei, desi nu e prevazut nicaieri ca el ar fi singurul reprezentant legal?
multumesc
Cel mai recent răspuns: SPIRIDON_MIHAELA , utilizator 13:54, 15 Mai 2010
Va multumesc.
Deci pot si eu reprezenta Asociatia daca Consiliul Director este de acord?
E suficient un acord in scris sau trebuie legalizat la notariat?
In lege scrie cam asa: Art. 26. - Consiliul director poate imputernici una sau mai multe persoane cu functii executive, inclusiv persoane care nu au calitatea de asociat ori sunt straine de asociatie, pentru a exercita atributiile prevazute, la art. 24 alin. (2) lit. b) si d).

Asta inseamna ca oricine , membru sau nemembru poate fi imputernicit de catre CD sa exercite atributii ale CD. Imputernicirea fiind o actiune legala nu vad ce treaba are notarul. Persoana imputernicita va putea prezenta oricui o copie a Procesului verbal din sedinta CD care a desemnat-o.
Multumesc, acum m-am edificat.
Dar folosirea stampilei este reglementata undeva? E corect sa o detina si sa o foloseasca o singura persoana, mai exact presedintele, sau o poate folosi si o persoana imputernicita?
CD are atributia legala sa incheie acte juridice in numele si pe seama asociatiei; ( Ordonanta 26 art 24(2) b).
Daca in statutul vostru nu scrie clar ca numai Presedintele are drept de semnatura si stampila sau ca numai el poate incheia acte juridice, inseamna ca CD poate desemna si o alta persoana pentru a indeplini aceste actiuni executive.

Trebuie sa citesti foarte bine ce scrie in statutul vostru si sa convingi CD-ul .
In statutul nostru nu este specificat nimic legat de reprezentarea juridica sau de atributiile presedintelui.
Consiliul Director la noi este compus din Presedinte(cel care sustine ca numai el poate semna si stampila acte in numele asociatiei din punct de vedere legal), secretar(eu), si vicepresedinte(care nu se pronunta).
Adunarea Generala este compusa tot din noi 3 ,care suntem si membrii fondatori ai asociatiei.
Deci daca se supune la vot este doar un vot pentru(eu) si un vot impotriva(presedintele).
Nu mi se pare corect sa poata reprezenta numai presedintele Asociatia, sa aiba drept exclusiv de semnatura si stampila, pe acte oficiale sau in banca, un singur om poate gresi.
Am solicitat in Consiliul Director drept de semnatura in banca si am fost in aceeasi situatie, un vot pentru unul impotriva, deci nu am rezolvat nimic, mi s-a refuzat acest drept.
Sunt coordonator in cadrul unui proiect si de fiecare data cand am nevoie sa reprezint Asociatia, sa am acces la fondurile din proiect, trebuie sa apelez la presedinte desi nu are legatura cu ceea ce fac eu, iar comunicarea e defectuoasa.
Cum sa procedez din punct de vedere legal?
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Procura speciala ong costybracon costybracon Buna ziua Sunt voluntar la o Asociatie nonprofit, presedintele asociatiei calatoreste foarte mult, este cetatean britanic, Dansul ar dori sa facem o procura ... (vezi toată discuția)
Presedinte ong drept de semnatura cenzor freex freex Buna ziua! Va rog sa ma clarificati cu urmatoarea problema: Avem un ONG cu 4 membrii fondatori! Din care: 3 sunt in Consiliul Director + 1 cenzor. din ... (vezi toată discuția)
Lnscriere membri asociati viotof viotof Detinem mai multe societati ( 4 la numar) pe care am vrea sa le inscriem intr-o Asociatie, ca si membri asociati ( nu fondatori ). Este posibil (legal) acest ... (vezi toată discuția)