avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... incompatibilitate functie publica
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

incompatibilitate functie publica

Conducatorul unitatii - sot
Control preventiv si economist - sotie
Familie angajata in aceeasi institutie publica=D>
Nu vad unde este incompatibilitatea. Daca nu ati detaliat, din ceea ce vad postat este perfect legal.
In Ro sunt zeci de institutii cu "Familie angajata in aceeasi institutie publica"

Starea de incompatibilitate se rezolva foarte usor. Iata de exemplu: primaria.
Primarita nu este in incompatibilitate deoarece primarul (adica secretarul uat) are gija sa o puna in subordinea directa a viceprimarului.
Ref: Control preventiv si economist - sotie. Nu exista.
Incompatibilitatea ar fi numai daca ar fi un controlor delegat. Controlorul delegat este functionarul MFP-ului nu a primariei.

Asta e legea si unde e lege nu-i...

Suplimentar vezi OG 119/1999 si L. 161/2003
:O "primarita" este secretarul UAT?? in subordinea viceprimarului???????????? De cand, Doamne fereste?? Secretarul unitatii administrativ teritoriale nu este subordonat viceprimarului... Art. 77 din legea 215/2001 prevede ca primarul, viceprimarul, secretarul UAT si aparatul de specialitate al primarului formeaza "primaria"...iar tot legea 215/2001, art. 61 (3) spune ca primarul dispune de un aparat de specialitate pe care il conduce (care ii este, astfel, indirect subordonat), aparat din care secretarul UAT nu face parte...
Ontopic: legea 161/2003, art. 95:
(1)" Nu sunt permise raporturile ierarhice directe in cazul in care functionarii publici respectivi sunt sot/ruda de gradul I"
(2) Prevederile alin 1 se aplica si in cazul in care seful ierarhic direct are calitatea de demnitar"
Exista incompatibilitate daca conducatorul unitatii este seful direct al sotiei si are calitatea de demnitar, ori ambii ar fi functionari publici aflati in raporturi directe de subordonare...
legea nr.161/2003
"ART. 95
(1) Nu sunt permise raporturile ierarhice directe în cazul în care funcţionarii publici respectivi sunt soţi sau rude de gradul I.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care şeful ierarhic direct are calitatea de demnitar.

(3) Persoanele care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) vor opta, în termen de 60 de zile, pentru încetarea raporturilor ierarhice directe sau renunţarea la calitatea de demnitar.
(4) Orice persoană poate sesiza existenţa situaţiilor prevăzute la alin. (1) sau (2).
(5) Situaţiile prevăzute la alin. (1) şi neîndeplinirea obligaţiei prevăzute la alin. (3) se constată de către şeful ierarhic superior al funcţionarilor publici respectivi, care dispune încetarea raporturilor ierarhice directe dintre funcţionarii publici soţi sau rude de gradul I.
(6) Situaţiile prevăzute la alin. (2) şi neîndeplinirea obligaţiei prevăzute la alin. (3) se constată, după caz, de către primul-ministru, ministru sau prefect, care dispune încetarea raporturilor ierarhice directe dintre demnitar şi funcţionarul public soţ sau rudă de gradul "
Pe documentele contabile, va semna ordonatorul principal de credite si contabilul.In situatia in care, ordonatorul principal de credite este primarul, atunci este stare de incompatibilitate, pentru ca, nu poate fi compartimentul financiar-contabil in subordinea altei persoane, decat a ordondatorului principal de credite.
O.U.G. nr.119/1999
"ART. 11
Separarea atribuţiilor
Persoana care exercită controlul financiar preventiv propriu nu trebuie să fie implicată, prin sarcinile de serviciu, în efectuarea operaţiunii supuse controlului financiar preventiv propriu."
Daca prin sarcinile de serviciu, economista dvs. este implicata in operatiunile supuse vizei CFP... este incompatibilitate.
Luati in calcul si posibilitatea ierarhica,in cadrul compartimentului.Poate sunt mai multe persoane, si nu ea e sefa ... sau, dati detalii mai pe larg.
In esenta, cam asta ar fi. :)
Multumesc! Stiam ca este incompatibilitate, dar nu stiam baza legala.=D>
Nu este in cadrul primariei.
Este subordonare directa, nu exista alta veriga ierarhic superioara intre soti.
Este singurul economist cu vechime si care poate fi cu ”Controlul Preventiv”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilitati provincia provincia Am calitatea de functionar public . Sunt in stare de incompatibilitate in cf. cu art. 95 din legea 161/2003 daca fiul meu este primar /viceprimar? Care este ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate mary96 mary96 Buna seara,ma intereseaza daca secretarul unei primarii poate avea tatal consilier in consiliul local. (vezi toată discuția)
Functionar public - incompatibilitate geanina.valean geanina.valean Buna ziua, Un funcţionar public (ex: sotia) poate exercita o funcţie publică în subordinea nemijlocită a unei rude prin afinitate (ex: soţ.....care ... (vezi toată discuția)