avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

Buna ziua,

Am rugamintea sa ma ajutati in elucidarea urmatoarei probleme. Mama mea, in varsta de 60 de ani, lucreaza ca si tehnician in cadrul unei universitati de stat. In luna martie a implinit 60 de ani. La 1 aprilie 2010, a primit o instiintare prin care i se cerea sa-si depuna dosarul de pensionare. Date fiind conditiile economice actuale, doreste sa stie daca are vreo posibilitate legala de a prelungi perioada de munca sau daca poate sa mearga in paralel cu pensionarea si o eventuala colaborare.
Daca se poate va rog sa-mi spuneti si care este varsta legala de pensionare la femei?

Va multumesc.

Catalina
Cel mai recent răspuns: catalina76 , utilizator 13:30, 11 Mai 2010
Având în vedere faptul că mama dumneavoastră este născută în martie 1950, îndeplineşte condiţiile pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă începând cu iulie 2008.
Privitor la posibilitatea legală de a "prelungi munca", Legea nr. 49/2010, stipulează în art. I:
"1. La articolul 41, alineatul (5) va avea urmatorul cuprins:
"(5) Asiguratii care indeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, isi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului, in conditiile legii."
Având în vedere "problemele" din ultimele zile, mi-este greu să cred că angajatorul va fi de acord.

Pensie liniştită, îi doresc mamei şi mulţi ani să se bucure de ea, cu sănătate!
Va multumesc pentru raspuns.

O zi frumoasa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare la limita de varsta cu grupa. rosuioan rosuioan Ma numesc Ioan. Nascut la data de 08 01 1950 cu o vechime in campul muncii de 38 de ani din care 20 de ani grupa a II a ..... 100% . As vrea sa stiu la ce ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala amramos amramos un barbat nascut in ianuarie 1953 ,care are 39 ani munca , 22 ani lucrati in grupa a II a de munca se pensioneaza pt.limita de varsta in ian 2018 ,limita de ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipata tavi55 tavi55 Am pe mama soacra nascuta in aprilie 1955 si are 36 de ani vechime si e in campul muncii. Poate sa imi spuna cineva daca se incadreaza la pensia anticipata ... (vezi toată discuția)