avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... exceptie de necompetenta teritoriala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

exceptie de necompetenta teritoriala

Am dat in judecata o firma din alt judet. Am formulat cerere pe somatie de plata. Judecatorul a ridicat exceptia de necompetenta teritoriala. E corect? Mentionez ca e prima data la aceasta instanta cand se invoca exceptia, pentru ca am mai avut somatii cu firme din alte judete si nu au fost probleme. Daca e vorba de neplata unor facturi, deci raporturi comerciale, litigiul nu e comercial si, implicit, competenta nu e si instanta de la domiciliul reclamantului?
Nu. Este competenta instanta de sediul paratului, cu exceptia situatiei in care printr-un contract stabiliti ca fiind competenta teritorial alta instanta.
Competenta este alternativa.

Din catre stiu, in somatia de plata, cererea privind creanţa de plată a preţului se depune la instanţa competentă pentru judecarea fondului cauzei în primă instanţă, iar potrivit art. 7 Cod Proc. Civ. „Cererea împotriva unei persoane juridice de drept privat se face la instanţa sediului ei principal” sau potrivit art. 10 Cod Procedura Civila, in afara de instanta domiciliului paratului, mai sunt competente urmatoarele instante:
- in cererile privitoare la executarea, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui contract, instanta locului prevazut in contract pentru executarea, fie chiar in parte, a obligatiunii;
sau in cererile ce izvorasc dintr-o cambie, cec sau bilet la ordin, instanta locului de plata;

Mai mult decat atat trebuie verificat in primul rand contractul dintre parti, este posibil ca partile sa isi fi stabilit competenta inca de la inceput.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta teritoriala stabilire domiciliu minor si pensie alimentara Crinel Crinel Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un copil. Relatia concubinilor s-a consumat in strainatate. Minorul este in Romania. Parintii copilului in Romania au ... (vezi toată discuția)
Procedura judecata Ersin Dervis Ersin Dervis Buna ziua! Sunt chemat in judecata in cluj , dar eu sunt din constanta, cum pot proceda ? pot trimite cerere de judecare in lipsa sau pot trimite cerere de ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara sorin703 sorin703 Buna ziua, platesc pensie alimentara copilului provenit dintr-o casatorie anterioara in urma deciziei Judecatoriei Sibiu, localitate in care fata isi are ... (vezi toată discuția)